Zo krijg je verfvlekken weg uit je kleding of andere oppervlakken

Verf_op_kleding.jpg

Je geeft de muur een mooi kleurtje en je morst verf op de vloer, of je schuurt met je mooie jas langs een lantaarnpaal die net groen geverfd is. Ongewenste verfvlekken zijn altijd vervelend en vereisen een grondige aanpak om weg te krijgen. Gelukkig is het zeker mogelijk!
 

Welke methodes hiervoor het beste zijn verschilt per vlek en ondergrond. Radar zet alles op een rijtje.

Verf op kleding

Heb je een verfvlek op je kleding? Handel dan zo snel mogelijk, voordat de verf opdroogt en het daardoor moeilijker te verwijderen is. Begin met het deppen van de plek van de vlek is met een natte doek (niet te wrijven).  

Als er sprake is van verf op oliebasis, dan valt het aan te raden om de vlek ook met terpentine te bewerken en het kledingstuk daarna zo snel mogelijk te wassen. Bij verf op waterbasis zou terpentine niet nodig hoeven zijn en kun je het kledingstuk na het deppen met water afspoelen of wassen. 

Verf op hout

Verfvlekken op je favoriete stoel of tafel zijn een doorn in het oog. Probeer altijd eerst de bovenstaande tips bij kleding, ook bij het hout toe te passen. Al is het oppassen met terpentine, omdat dit kan bijten. Probeer dat eerst op een niet zichtbaar stuk hout. Mocht dit nog niet (goed genoeg) helpen dan zijn er ook andere manieren om de strijd met de vlek aan te gaan!

Zo kun je een een paar druppels olie laten intrekken op de vlek. Hierdoor neemt de kans toe dat het zich losweekt en je het daarna met een keukenpapiertje kan verwijderen. Bij niet gelakt meubilair kan nagellakremover een uitweg bieden.

Verf op laminaat

Als je een muur verft kan er ondanks voorzorgsmaatregelen nog verf op het laminaat terechtkomen. Ook hier kun je de water- en/of oliemethode proberen toe te passen. Daarnaast kun je proberen om de vlek met babylotion te behandelen om te kijken of het loslaat. Probeer vervolgens met een plastic schraper de verf weg te schrapen. 

Bron: RTL-Nieuws / Verfwinkel.nl