background branding

Zo haal je gele zweetvlekken uit je witte kleding

080722_gelevleksite.jpg

Je kent het wel: het is zomer en lekker warm dus draag je veel lichte kleding om zelf niet oververhit te raken. Ook spuit je wat deodorant op om lekker fris voor de dag te komen, maar juist deze combinatie van deo en zweet is de boosdoener van gele vlekken in je kleding. En voor je het weet, is die vlek er niet meer uit te wassen.

Hoe langer deze vlek in je kleding zit, hoe lastiger ‘ie namelijk weer te verwijderen zal zijn. Spot je een gele vlek? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag met onderstaande middeltjes: 

1. Soda

Ja, wat kun je eigenlijk niet met dit middel? Maak een papje van (baking) soda en water en smeer dit uit over de gele vlekken. Het beste laat je dit een paar uurtjes intrekken en daarna was je je kleding in de wasmachine. 

2. Groene zeep

Groene zeep in huis? Deze natuurlijke vlekverwijderaar werkt ook tegen de zweetvlekken. Smeer dit op de plekken en laat het een aantal uren goed intrekken, of maak een sterk sopje van groene zeep waarin je het hele kledingstuk laat weken. Hierna even afspoelen of in de wasmachine en de vlekken zijn weg. 

3. Azijn

Je kunt ook je kledingstuk met zweetvlekken een nachtje in de azijn laten weken. De dag erna was je je kledingstuk zoals je altijd doet in de wasmachine en klaar is kees; de vlekken zijn weg! 

4. Glansspoelmiddel

Dit middel komt misschien wat onverwachts, maar schijnt echt goed te helpen tegen de gele vlekken. Dit middel voor de vaatwasser smeer je over de vlekken en laat je ook een aantal uren intrekken. Vervolgens was je de kleding in de wasmachine en zou de vlek weg moeten zijn! Bij een wit kledingstuk werkt dit goed, maar pas wel op met gekleurde kleding waar gele zweetvlekken in zitten. Het glansspoelmiddel kan kleuren namelijk verbleken. 

5. Bleek

Zit jij met een wit kledingstuk dat echt helemaal compleet wit is? Dan kan het ook werken om dit even in de bleek te leggen. Vul een emmer met water en gooi er een flinke scheut bleek bij. Na je kledingstuk hier even in te laten weken, is het wel van belang dat je het ook weer goed uitspoelt om de bleek niet al te goed zijn werk te laten doen. Gebruik deze methode overigens ook niet te vaak, omdat bleek de kleding kan aantasten. 

Zo voorkom je gele zweetplekken

Want dat is natuurlijk uiteindelijk de allermakkelijkste oplossing. Gezien de vlekken ontstaan door een combinatie van zweet en deodorant, is het verstandig om je deodorant eerst goed op te laten drogen, voordat je kleding aantrekt. Wanneer de nog natte deo al in contact komt met je shirt, zullen er ook eerder vlekken ontstaan. Hierbij geldt ook dat hoe meer deodorant je draagt, hoe groter de kans is op vlekken. Probeer dus ook zo goed als kan je deodorant-gebruik te beperken. 

Daarnaast doe je er goed aan om zoveel mogelijk kleding van natuurlijk materiaal te dragen, zoals linnen of katoen. Synthetische stoffen zoals polyester en nylon vergroten namelijk de kans op zweetvlekken.