background branding

Kun je donkere of bonte was ook met wit wasmiddel wassen? Is het verschil echt zo groot?

12012021 wasmiddel.jpg

Je hebt het misschien weleens meegemaakt: je hebt een berg donker of gekleurd wasgoed, maar je bent helemaal vergeten dat je geen wasmiddel meer in huis hebt voor deze wasjes. Kun je dan ook wit wasmiddel gebruiken?

Is het verschil tussen wasmiddel voor de witte, bonte en donkere was echt zo groot?

Er bestaan verschillende soorten wasmiddel, maar is dit een marketingtrucje of heeft het ook echt een functie? RTL nieuws meldt dat er wel degelijk een verschil is. Aan wit wasmiddel is namelijk bleekmiddel toegevoegd. Dit geldt voor vloeibaar wasmiddel en waspoeder, maar in de poedervorm zit vaak veel meer bleek. Hierdoor blijft je witte wasgoed langer wit. 

Donkere of bonte kleding en bleek gaan uiteraard niet samen, omdat het de kleur kan aantasten. Je kleding kan hierdoor ook vaal worden. 

Vloeibaar wasmiddel of poederwasmiddel: wat is beter?

Temperatuur speelt een rol

Een interessant feitje is echter dat de wastemperatuur ook een rol speelt. Verschillende bestanddelen in bleekmiddel worden namelijk pas actief bij een temperatuur van 40 graden. Je kunt dus best een donkere of bonte was doen met wit wasmiddel, mits de temperatuur niet hoger is dan 30 graden. Het advies is natuurlijk om dit niet al te vaak te doen, zodat je kleding de kleur behoudt. 

Maak je eigen wasmiddel

Je kunt ook je eigen wasmiddel maken en een beetje azijn gebruiken als wasverzachter. Lees hier wat je nodig hebt om zelf wasmiddel te maken