background branding

Last van verkleurde (witte) was? Zo krijg je de originele kleur weer terug!

witte was site.jpg

Onee… je deed zo voorzichtig en toch is je was verkleurd. Die ene streepjestrui bij de witte was bleek toch niet zo’n goed idee als je dacht. Maar wat doe je nu? Is je witte was nu grijzig of misschien rozig gekleurd? Radar zocht uit wat je in welk geval het beste kunt doen!

In de wasmachine gebeuren soms gekke dingen. Dit kan gebeuren door een verkeerde samenstelling van de was, of bijvoorbeeld door een kapotte machine die vlekken veroorzaakt. Hieronder vind je de oplossing voor jouw wasprobleem. 

Witte was die niet meer zo wit is

Een van de meest voorkomende problemen is toch wel de witte was die na het wassen niet meer zo wit is als daarvoor. Er zijn verschillende middeltjes die je kunt gebruiken om je witte wasgoed aan te pakken. 

  • Bleek: een veelgebruikt middel, maar een die wel zorgvuldig toegepast moet worden. Ga ten eerste na of jouw kleding van materiaal is dat bleek aankan. Een katoenen shirt is bijvoorbeeld prima, maar een zijden blouse zal minder goed tegen het agressieve middel bestand zijn. Wanneer je dat hebt gecheckt, vul je de gootsteen of een andere grote bak met koud water, waaraan je per liter water zo’n 15 milliliter bleek kunt toevoegen. Meet dit goed af, want indien je teveel bleek gebruikt, kunnen er vlekken op je kleding ontstaan. Na maximaal een half uurtje weken, en ondertussen wat roeren, spoel je de kleding goed uit met koud water. Hierna was je het opnieuw in de wasmachine en laat je het aan de lucht drogen. 
  • Azijn: dit werkt eigenlijk vrijwel hetzelfde als bleek, maar is minder agressief en is dus beter voor kleding die wat kwetsbaarder is. Van azijn kun je op een liter water zo’n 62,5 milliliter gebruiken. Week je kleding hier ook een half uur in en was het daarna ook in de wasmachine. 
  • Soda: geen bleek of wit azijn in huis? Ook soda kan gebruikt worden! Hiermee hoef je minder voorzichtig te zijn. Voeg een flinke scheut soda toe aan een bak met lauw water, waarin je de witte kleding toevoegt. Gezien dit middel wat minder agressief is, laat je je kleding ongeveer een dag lang weken. Ten slotte was je het kledingstuk volgens wasvoorschrift en droog je het aan de lucht. 
  • Citroensap: heb je slechts een shirt of wat sokken die witter moeten worden? Citroenzuur in citroensap breekt vetten af en het sap reinigt je textiel waardoor de stof witter wordt, waardoor je ook dit middel prima kunt gebruiken. Vul een grote bak met warm water en een half tot heel glas citroensap. Vervolgens laat je je was hier een nachtje in staan, waarna het weer helemaal wit zal zijn. 
  • Ontkleuringsmiddel: heb je echt last van vlekken op je witte kleding en krijg je ze er met bovenstaande middeltjes niet uit? Dan kun je ook een ontkleuringsmiddel gebruiken. Ontkleuringsmiddelen zijn vaak erg krachtig, dus gebruik deze opnieuw enkel als je kleding helemaal wit is en er tegen kan. Een simpele ontkleurder van HG is bijvoorbeeld bij de drogist te kopen en prima te gebruiken. 

Kapotte wasmachine kan voor vlekken zorgen

Is er bij jou geen sprake van een verdwaalde zwarte sok in de witte was of van gevaarlijke kleurencombinaties? In dat geval kan een wasverkleuring ook veroorzaakt worden door een defecte wasmachine. Wasmachinetechnicus Hans Grootveld gaf eerder tips over hoe je je wasmachine beter kunt onderhouden​​​​​​. 

Textielverf voor je kleding

Zijn er op de een of andere manier vlekken op jouw nog schone kleren gekomen tijdens het wassen? Of heb je bijvoorbeeld bleek gebruikt en is dat op je donkere trui terechtgekomen? Ook dit soort gekleurde was kun je weer herstellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een dosis textielverf, dat je aan een was met een of meerdere kledingstukken toe kunt voegen, waarvan je de kleur wilt verbeteren of veranderen. Wel is het goed om de volgende stappen in je achterhoofd te houden:

  1. Kijk ten eerste of jouw kledingstuk van materiaal is gemaakt dat tegen textielverf kan, bijvoorbeeld katoen, linnen, denim of viscose. 
  2. Lees goed de beschrijving van de textielverf die je kiest. Vaak wordt gewerkt met pods. Kijk dus hoeveel pods je nodig hebt voor het kledingstukken of de kledingstukken die je wilt wassen. 
  3. Vergeet na het verven in je wasmachine niet om een paar lege wasbeurten te draaien. Op die manier wordt alle verf uit je machine gewerkt en voorkom je dat jouw lichte spijkerbroek ongewild straks opeens een heel andere kleur heeft.