Ken je deze nieuwe Netflixknop al?

290421 Netflix .jpg

Weet je niet wat zo te kijken op Netflix? Die keuze kun je binnenkort overlaten aan de algoritmes van de streamingdienst. Netflix is wereldwijd de nieuwe shufflefunctie 'Play something' aan het uitrollen. Abonnees die knop aantikken krijgen een film, serie of docu aangeboden op basis van zijn of haar kijkgeschiedenis, voorkeuren en opgeslagen films en series. 

Je kunt de 'Play something'/'Shuffle play'-knop binnenkort als permanente functie op drie plaatsen vinden: 

  • op het eerste inlogscherm voor profielen: onder elke profielnaam komt een knop 'Speel iets af' of 'Shuffle Play',
  • in de zijbalk (de navigatiebalk aan de linkerkant van de televisieomgeving),
  • als tiende rij op de Netflix-homepagina.

Als je op de knop klikt, serveert Netflix je een titel: ofwel shows of films die lijken op degenen die je eerder hebt bekeken, titels in genres die je hebt bekeken, of inhoud die je hebt opgeslagen in het gedeelte 'Mijn lijst'. Als je niet tevreden bent met de suggestie van Netflix, kan je ook 'Play something else' (speel iets anders) aanklikken.

Om aan de nood van abonnees te voldoen

Waarom riep Netflix 'shuffle play' in het leven? Volgens COO/Chief Product Officer Greg Peters 'komen gebruikers soms naar de dienst zonder te weten wat ze willen kijken'. De shuffle-functie is volgens Netflix 'een oplossing voor de mensen die het browsen willen overslaan'.

De functie werd sinds afgelopen zomer op grote schaal getest op aangesloten tv-platforms. Netflix bevestigde de lancering van de functie 'in het voorjaar' toen de kwartaalcijfers van het bedrijf begin dit jaar werden voorgesteld.

Die aankondiging werd toen overklast door het nieuws dat de verwachte jaarlijkse aangroei van het aantal abonnees sterk werd overstegen: Netflix haalde een record van 36,6 miljoen nieuwe betaalde streaming leden in 2020. De pandemie werd aangehaald als een van de verklaringen voor dat record.

Nog meer verslaafd?

Netflix testte voor het eerst een soortgelijke functie in 2019 met een willekeurige-aflevering-knop op zijn androidapp, die beschikbaar was voor een beperkt aantal tv-shows. De streamingdienst begon vervolgens in juli 2020 met een tweede testronde wereldwijd met 'shuffle play'.

De 'shuffle play'-functie is een van de verschillende manieren waarop Netflix nieuwe ingangspunten heeft toegevoegd om kijkers verslaafd te maken aan nieuwe tv-programma's en films, stellen critici. Het doel van de knop zou in de eerste plaats zijn om je nog meer inhoud te laten kijken, wat de kans vergroot dat je ervoor blijft betalen.