Kentucky Fried Chicken gebruikt onterecht term 'chef' in spotje
Fastfoodketen Kentucky Fried Chicken adverteert met de kreet dat hun kip elke dag bereid wordt door 'echte chefs', maar is dat echt zo?
Radar belt met een vestiging in Breda en daar wordt gezegd dat de kip elke dag 'vers gepaneerd' wordt. Wat dat precies betekent is onduidelijk. De Kentucky Fried Chicken in Hengelo vult aan dat je geen vooropleiding nodig hebt om in de keuken van de fastfoodzaak te werken. 'Het is heel veel bakken, wij doen alleen maar met fryers.' Dat zijn dus grote frituurapparaten. De medewerker van het Hengelose filiaal zegt dat er wel zelf in de zaak gemarineerd en gepaneerd wordt. Er is een interne opleiding en na die bakopleiding ben je een kok, volgens de medewerker.
'Een chef is de baas'
Julius Jaspers is culinair entrepreneur, is kok, heeft restaurants en heeft diverse boeken geschreven. Hij legt het verschil uit tussen een chef en een kok. 'Een chef is de baas. Tegenwoordig worden heel veel koks 'chefs' genoemd. Dat klinkt misschien wat sexyer, maar uiteindelijk is de chef de baas. Degenen die daaronder staan te koken zijn de koks.' Jaspers vertelt dat chefs echt een leidinggevende functie hebben en meerdere koks en ander keukenpersoneel onder zich hebben.
'Onterecht dat KFC 'chef' gebruikt'
Jaspers vindt het onterecht dat Kentucky Fried Chicken het woord 'chef' gebruikt voor de persoon die de frituur bij Kentucky Fried Chicken beheert. 'Een chef is de baas en het wordt niet bereid door de baas. Het wordt bereid door koks, althans als je die interne opleiding hebt gevolgd mag je je kok noemen bij Kentucky Fried Chicken.' Volgens Jaspers is de koksopleiding in Nederland wel echt iets anders. 'Je gaat een aantal jaar naar school en tijdens die schoolperiode loop je ook een aantal stages waardoor je heel breed leert koken.' Julius vindt het geen koken. 'Het is paneren en dan patat bakken, maar dan met kip.'