Kerstkaarten mogelijk 25 procent duurder vanwege tekort aan papierpulp

kerstkaart.jpg

Consumenten en bedrijven gaan de tekorten op de papiermarkt in de portemonnee voelen. Zo wordt een deel van de kerstkaarten mogelijk 25 procent duurder en ook kalenders en ander drukwerk stijgen in prijs. Daarvoor waarschuwen drukkerijen en papierproducenten nu de tekorten op de papiermarkt aanhouden, meldt de NOS.

'De papiermarkt is aan het veranderen, onder meer door tekort aan papierpulp', zegt Wouter Haan van drukkerij Reclameland. 'Papier is voor ons 15 procent duurder geworden. Energie is duurder geworden, de mensen, inkt, het vervoer uit China. Als dit zo doorzet kom je snel uit op een prijsstijging van 20 tot 25 procent.'

'Pulp friction'

Door problemen met transport en de grote vraag naar karton vanwege het webwinkelen is er een tekort aan papierpulp. Dat wordt gebruikt in bijvoorbeeld luiers, wc-papier en wenskaarten. Het tekort aan pulp veroorzaakte al problemen met de levering van schoolboeken. Ook worden er minder leesboeken gedrukt vanwege het tekort. 'Op dit moment is er sprake van pulp friction', zegt Haan.

Bron: ANP / MediaWatch / NOS