Kerststress? Zo kun je het voorkomen!

221221 Man boos op vrouw kerst.jpg

De kerst. Een erg gezellige maar ook drukke periode. Hoe zorg je er dan voor dat je al het feestgedruis zo rustig mogelijk doorkomt?

Zoals bijna alles in het leven; een goed begin is het halve werk. Begin dus niet op het laatste moment met het preparen van het feestmaal, de tafeldekking en het uitkiezen en aantrekken van je outfit. 

Begin op tijd met koken

Als je de chefkok des huizes bent, begin je waarschijnlijk al lang voor kerst met zoeken naar recepten en inspiratie. Maar het is ook bevorderlijk om te kijken welke gerechten je van tevoren kan maken. Veel bijgerechten of soepen kunnen vaak al de dag van tevoren worden klaargemaakt. 

Wees ook niet bang om te vragen voor extra handen in de keuken, want vele handen maken licht werk. Andere mensen helpen graag mee en het is beter voor de sfeer als je niet met een hoog stressniveau door de keuken banjert. ‘Verdeel en heers’, zoals een koning van Macedonië ooit sprak.

Brandt jezelf niet uit

Niet alleen in de keuken kan er herrie ontstaan, ook eenmaal aan tafel kunnen de spanningen hoog oplopen. Doordat we de afgelopen twee jaar weinig prikkels hebben ervaren en de behoefte naar sociale interactie misschien extra groot is, kun je wellicht je eigen grens niet meer inschatten. Ga je over die grens heen, dan raak je uitgeput en kun je prikkelbaar of niet geïnteresseerd overkomen. 

Neem daarom ook tijd voor jezelf. Bel bijvoorbeeld met iemand die je die dagen niet kan zien, loop een rondje of lees dat boek wat er onder de kerstboom lag. Fysieke activiteit is een aanrader, hierdoor worden namelijk andere gebieden in je hersenen geprikkeld.

Wees niet te perfectionistisch

Stel voor jezelf ook geen te hoge verwachtingen. Maak een gerecht wat je al door en door kent, in plaats van iets nieuws en extravagants, zodat je niet tegen onverwachte teleurstellingen aanloopt. 

Zo ook met kleding. Hoewel het leuk is om uit te pakken en iets extravagants aan te trekken dat niet helemaal lekker zit, blijkt dat de meeste mensen voor de casual-look kiezen. 

Je hoeft ook niet ieder hoekje en gaatje van je woning brandschoon en netjes te hebben, maar focus je vooral op de gedeelten waar je gasten ook komen. De voordeur, hal, woonkamer, keuken en wc zijn het belangrijkst.