Deze kerstplanten zijn giftig voor je huisdier

30112021 zieke huisdieren 1.jpeg

De feestdagen staan weer voor de deur. Dit betekent dat de huizen worden versierd en daar horen wellicht ook wat kerstplanten bij. Maar welke kerstplantjes zijn giftig voor je huisdier? Radar zet de feiten op een rijtje!

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft namelijk een lijst opgesteld waarin een aantal planten worden genoemd.

Hulst

We beginnen met de hulst, oftewel ilex aquifolium. De plant bestaat uit stoffen die maag- en darmklachten kunnen veroorzaken bij dieren. Meestal treden er alleen ernstige klachten op als het dier een grote hoeveelheid binnenkrijgt. In dit geval kun je het beste je dierenarts raadplegen.

Er zijn verschillende vergiftigingsverschijnselen, waaronder: extra speeksel, braaksel, geen honger hebben en diarree. Dieren kunnen ook met hun kop gaan schudden en meer smakken dan normaal. Je kunt de bek van het beestje spoelen om de irritatie te verminderen. De klachten gaan binnen een dag doorgaans vanzelf.

00 30112021 hulst.jpg
De kersthulst

Maretak

De maretak (mistletoe) is bekend van de traditie: kussen onder de mistletoe. Maar voor dieren biedt de plant echter geen genot. Bij kleine hoeveelheden kan je huisdier al braken en last krijgen van diarree.

Als er een grote hoeveelheid wordt gegeten, kan het beestje zelfs in shock raken. Andere symptomen zijn: grote pupillen en een zware (of snelle) ademhaling. ‘In sommige gevallen kan dit leiden tot het overlijden van het dier’, aldus het LICG. Het advies is dan ook om deze plant buiten de deur te houden als je huisdieren hebt. En ook hier geldt: ga naar de dierenarts.

00 30112021 maretak.jpg
De maretak

Kerstster

De mooie rode kleur van de kerstster, oftewel euphorbia pulcherrima, kan je huis opvrolijken tijdens de feestdagen. In het verleden werd deze plant als 'erg giftig voor dieren' bestempeld. 'Maar in praktijk valt dat wel mee', meldt het informatiecentrum.

Hiermee wordt geduid op het feit dat dieren meestal 'enkel maag- en darmklachten' krijgen. Je kunt hierbij denken aan braken en niet willen eten. Ze kunnen ook wat sloom zijn, maar de klachten gaan vanzelf over. Omdat medicatie soms wel verlichting kan brengen, wordt er geadviseerd om ook in dit geval de dierenarts te raadplegen.

00 30112021 kerstster.jpg
De kerstster

Kerstroos

Ook de kerstroos (helleborus niger) kan voor ernstige klachten zorgen bij je huisdier. De plant bevat namelijk natuurlijke hartglycosiden die het hart sneller doen laten kloppen. Het beestje kan in de eerste instantie ook last krijgen van darmklachten, maar bij de inname van grote hoeveelheid kunnen er ook ernstige klachten optreden, zoals hersenverschijnselen, verlamming en hartritmestoornissen.

00 30112021 kerstroos.jpg
De kerstroos

Planten die giftig zijn voor katten

Benieuwd naar andere planten die giftig zijn voor katten? Radar heeft hier in het verleden al aandacht aan besteed. Je kunt hier lezen om welke planten het gaat.

Kerstboom

We kunnen de kerstboom uiteraard niet vergeten! De kerstboom kan namelijk erg gevaarlijk zijn voor honden en katten, omdat de naalden giftig zijn. De meeste dieren zullen deze naalden niet uit zichzelf opeten. Maar als de kerstboom dichtbij de voerbak staat kan het zijn dat het beestje de naalden tijdens het eten per ongeluk binnenkrijgt.

Ook het water van de boom is giftig. 'Op het moment dat je de boom in een bak water zet, kan het zijn dat de kat het water verwart met zijn drinkwater. Dit kan ernstige gevolgen hebben', aldus kattengedragsdeskundige José Dieker. Je kunt hier lezen hoe je je kat weghoudt bij de kerstboom.

Dierenarts

We hebben je inzicht gegeven in een aantal planten die giftig zijn voor huisdieren, maar de lijst kan altijd worden aangevuld. Bij twijfel kun je daarom het beste naar de dierenarts gaan.

Bron: LICG