Keukenpapier met twee of drie laagjes: huub, huub, marketingtruc?

Daar sta je dan voor het schap met tien verschillende soorten keukenpapier. Hoe meer lagen, hoe beter... toch? Uit onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt echter dat dit niet per definitie zo is. Maar waar moet je dan wel op letten als je een keukenrol koopt?
Uit een gebruikerstest van Test-Aankoop is gebleken dat een doorsnee gezin gemiddeld twee à drie huishoudrollen per maand gebruikt. Dat is niet heel veel, maar op den duur kan het toch aardig aantikken. Het is dus de moeite waard om op de prijs en kwaliteit te letten.
Uitslag onderzoek
Keukenpapier met drie lagen is sterker en absorbeert beter, zou je zeggen. Maar dit blijkt niet te kloppen. De consumentenorganisatie testte verschillende keukenrollen en keek hierbij naar rollen met twee en drie lagen. Maar waar moet je dan wel op letten als het aantal lagen niets zegt over de kwaliteit? 'Het gewicht, de dikte van het papier en de absorptie (het vermogen om water en vet in de holten tussen de vezels op te nemen en vast te houden)', aldus de organisatie.
'Through Air Dried'
Merken die gebruikmaken van TAD (Through Air Dried) zijn het meest absorberend. Dit proces maakt het papier namelijk extra absorberend, 'waardoor met twee papierlagen de maximale absorptiegraad wordt bereikt'. Deze productiekosten worden doorberekend in de prijs. Maar vergis je niet! Ook goedkopere huismerken hebben keukenrollen van goede kwaliteit.
Maxirol: een marketingtruc?
Maxirollen hebben dubbel zoveel vellen als een gewone rol. Vaak wordt er vermeld dat één maxirol het werk van twee gewone rollen zou kunnen doen, maar ook dit blijkt niet helemaal te kloppen. Het geldt namelijk alleen voor maxirollen die een TAD-proces hebben ondergaan. Andere maxirollen absorberen gemiddeld 20 procent minder vocht, waardoor een maxirol dus helemaal niet zo voordelig is.