'Keukens sterrenrestaurants vaak vies'

restaurants_780_2308.jpg

De keukens van sterrenrestaurants in ons land zijn vaak vies. Twee op de vijf sterrenrestaurants hebben in de afgelopen vier jaar ook een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat voornamelijk om ongedierte in de keuken, het onzorgvuldig opslaan van producten en vieze keukens, blijkt uit eigen onderzoek van omroep KRO-NCRV.

Nederland telt 106 restaurants die één of meerdere Michelin-sterren mogen voeren. Sinds 2012 voerde de NVWA 133 keuringen uit bij 79 restaurants. Deze keuringen worden niet aangekondigd bij de restauranteigenaar.

Waarschuwingen

Bij dertig restaurants was volgens de NVWA alles op orde. Daarnaast werden bij achttien zaken kleine fouten ontdekt en kregen 31 gelegenheden een officiële waarschuwing, aldus KRO-NCRV. Na een waarschuwing krijgt de horeca-eigenaar de gelegenheid om de misstanden op orde te krijgen. Bij een herkeuring moeten deze punten vervolgens opgelost zijn.

Boetes

Twee restaurants kregen na een keuring direct een boete. 'Bij één sterrenrestaurant knaagden muizen aan het brood dat voor consumptie bedoeld was en werden muizenkeutels in het magazijn gevonden. In het andere geval was drie liter bouillon over de datum geraakt', aldus de omroep.

De namen van de restaurants zijn door de NVWA geanonimiseerd.

'Met een gerust hart genieten'

Koninklijke Horeca Nederland bestrijdt dat keukens van toprestaurants vaak vies zijn. 'Een keer niet invullen van de temperatuurlijst of een scheefhangende brandblusser kan ook leiden tot een waarschuwing. Het niet voor handen hebben van de hygiënecode is er ook één, evenals het gebruik van een verkeerde datumsticker', zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat in vier jaar tijd slechts in twee gevallen een boete is opgelegd. Ook is er volgens hem in geen geval sprake geweest van een gevaar voor de volksgezondheid. 'Elke gast kan met een gerust hart heerlijk genieten in de prachtige sterrenzaken van Nederland, net als in alle andere professionele restaurants van Nederland'.

Bron: ANP