background branding

'Kijkwijzer moet ouders altijd waarschuwen'

kijkwijzer.jpg

Het CDA wil dat audiovisuele producten op alle mediaplatforms worden voorzien van icoons om ouders te waarschuwen.

Zij kunnen dan beter zien of de inhoud van televisieprogramma´s, film, video on demand, apps en games schadelijk kan zijn voor hun kinderen.

Kijkwijzer

Zo´n systeem bestaat al: de Kijkwijzer van het instituut NICAM. Maar CDA-Tweede Kamerlid Pieter Heerma wil dat deze classificatie wordt uitgebreid en bovendien verplicht wordt gesteld voor alle (commerciële) tv-zenders en bedrijven die in Nederland uitzenden of hun product aanbieden.

'Wet moet worden vernieuwd'

Hij zal dat maandag voorstellen aan staatssecretaris Sander Dekker (Media), die maandag zijn mediabegroting verdedigt. Volgens Heerma hebben veel ouders behoefte aan meer korte informatie vooraf. 'De Nederlandse wet is vijftien jaar oud en moet worden vernieuwd´, vindt hij. In Noorwegen is dat al wel aangepast.

Ouderwets televisiekijken

De VVD wil dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zich niet meer zo richt op het ouderwetse televisiekijken, zeker niet als het om jongeren gaat. Volgens VVD-Kamerlid Ton Elias kijken die juist ook via de app en in de herhaling. Die aantallen moeten volgens hem ook worden meegeteld om te kunnen bepalen of iets zinnig is of niet.

'Jonge kijkers moeten voorop staan'

'Word wakker, die fijne, mooie oude TV, die wekelijks in de meubelwas werd gezet, bestaat voor jongeren niet meer. Het doel, jonge kijkers bij de NPO, moet voorop staan, niet het middel, het toestel', aldus Elias. En als jongeren écht niet kijken, dan kan wat de VVD´er betreft NPO3 beter worden opgedoekt of voor de regionale televisie worden bestemd.

Bron: ANP