Kinkhoestprik verplicht bij werken met baby's

kinkhoest0613.jpg

Iedereen die via zijn of haar werk in aanraking komt met kinderen tot een half jaar oud, moet van de eigen werkgever een prik tegen kinkhoest kunnen krijgen. Dat zegt de Gezondheidsraad op de eigen website.

'Voor de eigen gezondheid van de werknemers is zo'n vaccinatie niet direct nodig, maar wel om de kwetsbare jonge kinderen te beschermen die aan hun professionele zorg zijn toevertrouwd', aldus de raad.

De raad denkt aan werknemers in ziekenhuizen en de kraamzorg, maar ook aan mensen bij consultatiebureaus of in de kinderopvang.

Besmettingsgevaar voor jonge kinderen

Gezonde volwassenen slaan zich meestal zonder al te veel problemen door kinkhoest heen, maar wie besmet is met de kinkhoestbacterie kan hoestend anderen besmetten. Vooral jonge kinderen kunnen daar erg ziek van worden, waarschuwt de raad. 'De ernstigste vormen van kinkhoest, in uitzonderlijke gevallen zelfs leidend tot de dood, treden op bij de kinderen die nog niet of niet volledig door vaccinatie zijn beschermd. Dit geldt voor kinderen die nog geen drie doses vaccin hebben ontvangen.'

Baby's van zes maanden en ouder hebben die doses volgens het Rijksvaccinatieprogramma wel gehad.

Bron: ANP/Gezondheidsraad