Kinkhoest neemt weer toe

Het aantal gevallen van kinkhoest neemt gestaag toe. In de afgelopen maand meldden zich zo'n 750 kinkhoestpatiënten bij hun arts. Dat is ruim twee keer zoveel als vorig jaar om deze tijd.

Dit blijkt donderdag uit gegevens van het RIVM. Het aantal kinkhoestgevallen is het hoogst in de regio's West-Brabant, Utrecht en Twente.

Volgens een woordvoerder van het RIVM is de situatie dit jaar nog lang niet vergelijkbaar met de piek aan meldingen in 2012, toen er sprake was van een epidemie. Op het hoogtepunt van dat jaar meldden zich in een maand bijna 2000 kinkhoestpatiënten bij de dokter. Sinds 1996 komt kinkhoest vaker voor, met om de twee à drie jaar een piek.

Kinkhoest, dat gepaard gaat met een hardnekkige hoest, is gevaarlijk voor pasgeboren baby's die nog niet gevaccineerd zijn tegen de ziekte. Zij kunnen eraan overlijden.

De stijging van het aantal gevallen van kinkhoest leidt overigens niet tot maatregelen. In België worden bijvoorbeeld alle zwangere vrouwen gevaccineerd tegen kinkhoest, maar in Nederland is daar nog geen sprake van.

Bron: ANP