Klaar met studeren: wat moet je regelen?

studie-afronden-hulp-06012020.jpg

Ben je afgestudeerd of stop je met studeren? Dan ben je klaar voor een volgende stap in je leven. Maar voordat je die stap kunt zetten zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet afhandelen. In dit artikel lees je wat je (bij welke organisaties) moet aanvragen, stopzetten of aanpassen om zorgeloos je studietijd af te kunnen sluiten.

Hoe zit het met je studiefinanciering en je studieschuld? Heb je nog wel recht op zorgtoeslag? En hoe lang mag je in je studentenwoning blijven? 

Afronden studie

Allereerst moet je je uitschrijven bij je studie, met name om te voorkomen dat je collegegeld blijft betalen. Uitschrijven doe je via Studielink, waar je in moet loggen met je DigiD. Je kunt je uitschrijven vanaf de 1e van de volgende maand. Wil je je dus uitschrijven vanaf 1 april, moet je dit in maart regelen.

Als je gaat afstuderen, hangt het van je studie af op welke datum je je kunt uitschrijven. Informeer hiervoor bij je opleiding. 

Studiefinanciering en studenten-ov

Als je niet meer staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling, vervalt je recht op studiefinanciering en het studentenreisproduct. Om je studiefinanciering stop te zetten moet je in Mijn DUO bij 'Mijn producten' kiezen voor 'Studiefinanciering'. Hier kun je klikken op 'Studiefinanciering stopzetten'. Kies voor dezelfde datum als de datum van uitschrijving van je studie. 

Heb je een studieschuld? Dan moet je bij DUO informeren naar de terugbetaalregeling. Radar schreef eerder een hulpartikel over het aflossen van je schuld bij DUO

Je studentenreisproduct kan je niet online stopzetten; dit moet je doen bij een automaat op een station. Check hier een uitgebreide instructie van hoe je het studentenreisproduct stopzet

Het is belangrijk om je studentenreisproduct op tijd stop te zetten om hoge boetes te voorkomen. Dit moet je doen uiterlijk op de 10e van de maand waarin je geen recht meer hebt op het product. Ben je bijvoorbeeld uitgeschreven vanaf 1 april, dan moet je dus voor 10 april je reisproduct stopzetten. 

Tip: NS biedt ex-studenten een gratis kortingsabonnement. Met dit abonnement kan je een jaar lang in de daluren met 40% korting reizen met de trein. Dit moet je aanvragen binnen drie maanden nadat je studentenreisproduct is stopgezet. 

Gebruik de Wijzigingshulp van DUO om precies te weten wat jij moet regelen met betrekking tot je studiefinanciering en studentenreisproduct. 

Omzetten van betaalrekening en verzekering

Het zou goed kunnen dat je als student gebruikmaakt van voordelige vormen van een betaalrekening, creditcard of verzekering. Zodra je geen student meer bent, heb je hier geen recht meer op. Check bij je bank en je verzekeraar wat voor producten je precies hebt en zet dit eventueel om. Als je meeverzekerd bent bij je ouders, moet je dit ook oversluiten op een eigen verzekering. 

Kijk naar je toeslagen

Als je na je studie fulltime gaat werken, zou het kunnen dat je zoveel verdient dat je recht op bijvoorbeeld zorgtoeslag vervalt. Check bij de Belastingdienst bij Mijn Toeslagen waar je recht op hebt. 

Woonsituatie

Woon je in een studentenwoning met campuscontract, bijvoorbeeld via Studentenwoningweb? Dan heb je zes maanden na uitschrijving de tijd om het huis te verlaten. Ga dus op tijd op zoek naar een ander huis om vervelende situaties te voorkomen. 

Bron: Belastingdienst / DUO / Studentenreisproduct