Klachten of vragen over Essure: waar kun je terecht?

essure_still_780.png

Heb jij een sterilisatie met de Essure-methode achter de rug, of in de planning? Ondervind je klachten of zit je met vragen? Radar wijst je de weg.

Bij een Essure-behandeling plaatst de gynaecoloog een veertje in de eileiders, waardoor deze dichtgroeien. Waar de Amerikaanse gezondheidsinspectie actie onderneemt naar aanleiding van meldingen over deze sterilisatiemethode, is de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) niet gealarmeerd.

Volgens de IGZ zijn er in Nederland maar 2 of 3 klachten per 1000 sterilisaties met Essure. Maar de veertjes zijn bij 180 vrouwen al verwijderd en er zijn ontzettend veel vrouwen die wel de problemen ondervinden, maar zich (nog) niet hebben gemeld bij de IGZ.

Om IGZ een volledig beeld te geven van de omvang van het probleem, raden we iedereen met klachten aan om zich te melden via de site van de gezondheidszorg: www.landelijkmeldpuntzorg.nl

Daarnaast is er een Facebookgroep voor vrouwen die klachten hebben na een behandeling met Essure. Ook hier is informatie te vinden voor vrouwen die meer willen weten over de methode en de risico's die hieraan kleven.