Meer vrouwen met klachten door spiraaltje Essure

spiraal-klachten-091017.jpg

Het aantal vrouwen dat klachten kreeg na sterilisatie met het implantaat van het merk Essure is veel hoger dan de ‘ruim anderhalf procent’ die het RIVM in 2016 vermeldde in een onderzoeksrapport. Dat zeggen behandelaars en een belangenorganisatie voor patiënten met klachten tegen NRC.

Essure, spiraaltjes die tweezijdig in de eileiders worden geplaatst waarna deze dichtgroeien, gold als de 'gouden oplossing' voor vrouwensterilisatie omdat er geen operatie voor nodig is. Op ernstige bijwerkingen was in eerste instantie niet gerekend.

Serieus probleem

Pijn, vermoeidheid en andere klachten blijken nu een serieus probleem. Naar schatting 1.700 van de ongeveer 30.000 vrouwen in Nederland die sinds 2001 met Essure gesteriliseerd zijn, hebben de implantaten inmiddels laten verwijderen. Dat zegt gynaecoloog Bas Veersema van het UMC Utrecht en het St. Antoniusziekenhuis.

De 'vrouwvriendelijke' methode van Essure

Radar heeft in 2016 aandacht besteed aan de 'vrouwvriendelijke' methode van Essure. Maar veel vrouwen hebben vage klachten na de ingreep die niet gelinkt kunnen worden aan deze methode.Hoe zit dat met een sterilisatie door Essure?

Bron: ANP MediaWatch / NRC