background branding

Kleding gekrompen in de was? Je herstelt het met deze drie stappen

22-12-1-kleding-gekrompen-was-herstellen-trui-wol-189789306_m.jpg

Soms draait je wasmachine je een loer: hij spuugt je favoriete wollen trui of katoenen shirtje uit, en die is opeens twee maten kleiner. Misschien heb je de kleding te heet gewassen of het toerental te hoog gezet. Misschien heb je gewoon pech. Hoe dan ook, je wilt je gekrompen kleding weer herstellen. In dit artikel lees je hoe dat kan, in drie stappen. 

Niet elke stof laat zich na het krimpen even makkelijk herstellen. Wol, katoen en kasjmier zijn vaak wel te redden. Aan de andere kant zijn zijde, viscose en polyester moeilijk te herstellen. (Wist je trouwens dat polyester mogelijk slecht is voor je longen?) Maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Dat doe je als volgt. 

Het kledingstuk laten weken

Vul een emmer, teiltje of gootsteen met lauwwarm water en een beetje wasverzachter, babyshampoo of milde conditioner. Gebruik een verhouding van 1 eetlepel (15 milliliter) middel per liter water. 

Dompel het gekrompen kledingstuk langzaam onder in het mengsel en laat het een half uur weken. 

Uitknijpen en drogen

Haal het kledingstuk uit het mengsel en knijp het voorzichtig uit. Let op: je moet dus niet wringen maar knijpen om het vocht eruit te halen. En spoel het kledingstuk niet uit met water. 

Leg het vervolgens neer op een handdoek en rol die op. Zo maak je het verder droog op een voorzichtige manier. 

Uitrekken en herstellen

Het kledingstuk is nu niet meer kletsnat, maar ook nog niet helemaal droog. Je legt het neer op een andere, droge handdoek en zorgt dat het in model ligt. Rek het daarbij voorzichtig uit zodat het zijn oorspronkelijke vorm en grootte terugkrijgt. 

Leg zware voorwerpen op de hoeken van het kledingstuk, zodat het zijn uitgerekte vorm vasthoudt terwijl het droogt. Je kunt bijvoorbeeld dikke boeken gebruiken. 

Als het kledingstuk helemaal is gedroogd, dan zie je het resultaat: met een beetje geluk is je trui, shirt of broek weer helemaal zijn oude zelf! 

Azijn in plaats van wasverzachter

In plaats van wasverzachter of de andere genoemde middeltjes kun je ook azijn gebruiken voor dit stappenplan. Gebruik dan 2 eetlepels (30 milliliter) wittewijnazijn of natuurazijn per liter water. Maar doe dat niet als je zijde, viscose of polyester probeert te herstellen! 

Bron: Reader’s Digest / Libelle / Schoonmaken met Marja