Kleine spaartegoeden worden minder belast

geldkist800.jpg

Mensen met kleine spaartegoeden worden straks minder belast over dat spaargeld. Mensen met spaargeld of vermogens boven de ton worden daarover juist zwaarder belast. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben daarover een akkoord bereikt.

Haagse bronnen bevestigen berichtgeving daarover van het Financieel Dagblad vrijdag. De fiscus heft nu over gespaard geld vanaf 21.000 tot een ton een vermogensrendementsheffing van 4 procent. Dat gebeurt straks pas vanaf 25.000 euro en zal bovendien omlaag gaan naar 2,9 procent.

Rendementsheffing

Boven de 100.000 tot een miljoen wordt het rendement verhoogd naar 4,7 procent. Boven de miljoen wordt de rendementsheffing 5,5 procent. Bij de rijken gaat het vaak niet alleen om spaargeld, maar ook om aandelen of obligaties.

De belasting vindt plaats in schijven. Voor zeker 3 miljoen van de 3,3 miljoen mensen die vermogensbelasting betalen, zal de regeling gunstig uitpakken.

De maatregel zou in 2017 moeten ingaan en maakt deel uit van de herziening van het belastingstelsel.

Update 12:24 uur: Reactie Spaarrente.nl

Volgens vergelijkingssite Spaarrente.nl leveren spaarders bij de nieuwe plannen nog steeds fors in. 'Dat het kabinet nu een plan heeft om het fictieve rendement te verlagen is voor de spaarder wel een kleine verbetering, maar nog steeds een schrale troost', meent Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

Omdat de spaarrentes al jaren aan het dalen zijn en inmiddels al fors lager liggen dan 2,9 procent, kost sparen bij de nieuwe plannen nog steeds geld. 'Als je spaart bij de grootbanken, betaal je nog steeds 97 tot 109 procent van het rendement over je vermogen aan de fiscus', rekende Bulthuis voor.

Bron: ANP