Knalvuurwerk en vuurpijlen dit jaar al verboden

Knalvuurwerkverbod_2020.jpg

Knalvuurwerk en vuurpijlen gaan al de komende jaarwisseling in de ban. Dat bevestigen bronnen in Den Haag, na berichtgeving van de NOS. Het kabinet bespreekt de maatregelen vrijdag in de ministerraad.

Binnen de coalitie waren D66 en ChristenUnie al langer voorstander van een inperking van het consumentenvuurwerk, maar CDA en VVD verzetten zich er lange tijd tegen.

Kentering na incidenten

Na de afgelopen jaarwisseling, waarbij er weer veel incidenten plaatsvonden, kwam er een kentering. 'Dat knalvuurwerk en die pijlen, daarvan kunnen we accepteren dat we daarmee stoppen omdat dat het spul is wat de hulpverleners het meeste dwarszit, waar ze ook mee beschoten worden', zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff twee weken geleden.

Ook de respondenten van het Radar Testpanel willen het vuurwerk aan banden leggen. Een overgrote meerderheid is voor een verbod op vuurwerk voor particulieren, een kleine groep wil alleen (meer) vuurwerkvrije zones. Lees hier de volledige uitslag van het onderzoek

Update 31 januari: Twijfels in de Tweede Kamer

Het plan van het kabinet om knalvuurwerk en vuurpijlen nog dit jaar te verbieden, stuit op twijfels in de Tweede Kamer. Het lijkt erop dat het agenten en hulpverleners niet uit de brand helpt, zeggen VVD en GroenLinks. Vuurwerkhandelaren moeten bovendien schadeloos gesteld worden, vindt VVD-Kamerlid Erik Ziengs.

VVD en coalitiepartner CDA wilden lang niet aan zo'n vuurwerkverbod, maar gingen twee weken geleden overstag, mits er ook maatregelen zouden worden genomen om het verbod te kunnen handhaven. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz heeft daarvan nog niets gezien. Ze gaat er 'wel van uit dat minister Grapperhaus de politie niet in de kou laat staan en ruimte voor extra handhaving en instrumenten regelt', laat ze weten na het uitlekken van het voorgenomen verbod.

Volledig verbod

GroenLinks denkt niet dat het kabinetsplan ervoor zorgt 'dat een verbod te handhaven is voor agenten en dat hulpverleners er niet mee aangevallen worden'. De oppositiepartij houdt vast aan haar eigen wetsvoorstel, dat zij samen met de Partij voor de Dieren volgende week wil indienen. De PvdD roept ook op het niet bij 'half werk' te laten maar het volledige verbod op consumentenvuurwerk waar de partijen voorstaan te steunen.

De PVV, een van de weinige resterende tegenstanders van het verbod, verwacht ook handhavingsproblemen. 'Spoiler alert: het gaat niet werken', twittert Kamerlid Lilian Helder.

Maar wie alleen naar de handhaving kijkt, vergeet de vuurwerkhandelaren, vreest VVD'er Ziengs. Hij wil compensatie voor de schade die zij lijden op bijvoorbeeld hun voorraad. Dat de VVD-fractie is omgegaan en een gedeeltelijk vuurwerkverbod steunt, 'mag potjandrie niet betekenen dat we ondernemers opzadelen met de schade. Dan betoont de overheid zich onbetrouwbaar.'

Vuurwerkbranche niet verrast

De vuurwerkbranche kijkt er niet van op als knalvuurwerk en vuurpijlen komende jaarwisseling al verboden worden, maar Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) vindt het wel 'jammer dat het moet'. Volgens bronnen in Den Haag bespreekt het kabinet de maatregelen vrijdag in de ministerraad.

'We zagen dit wel een beetje aankomen, al is het allemaal nog niet officieel', laat een woordvoerder van de belangenvereniging weten. Eind 2017 kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na uitgebreid onderzoek met een aantal aanbevelingen. De OVV pleitte toen al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, een aanbeveling die het kabinet nu lijkt op te volgen.

Volgens BPN werkt het verbod alleen als illegaal vuurwerk, dat vaak uit het buitenland komt, beter wordt bestreden. 'Dat is nu al lastig, dus als je een verbod instelt, dan is handhaving aan de grens een must.'

Knalvuurwerk is een breed begrip

Onduidelijk is nog welk vuurwerk precies in de ban gaat. De BPN benadrukt dat knalvuurwerk een breed begrip is. 'Vuurpijlen zijn wat dat betreft niet zo ingewikkeld. Die zitten aan een stok en gaan de lucht in. Maar knalvuurwerk heb je in meerdere categorieën. Er moet dus goed gekeken worden welk soort knalvuurwerk onder het verbod gaat vallen.'

Bron: ANP