Komen 'facebookmail.com'-berichten echt van Facebook?

is-facebookmail-com-echt-780.jpg

Heb jij een e-mail van ‘Facebook’ ontvangen en twijfel je of die echt is, bijvoorbeeld omdat het afzendadres eindigt op @facebookmail.com in plaats van op @facebook.com? Lees hier wat je kunt doen als je zulke mails krijgt en ze verdacht vindt, en waar je moet zijn om je account beter te beschermen. En alvast een spoiler: @facebookmail.com is inderdaad een officieel Facebookdomein.

Het webadres van Facebook is facebook.com. Je zou daarom misschien verwachten dat officiële e-mails van de socialmediagigant altijd eindigen op @facebook.com. Dat is echter niet het geval, en dat kan verwarrend zijn.

Voor de zekerheid nemen we zelf contact op met Facebook om te verifiëren dat @facebookmail.com een officieel afzenddomein van het bedrijf is. Dat blijkt inderdaad zo te zijn: ‘Facebook verstuurt e-mailmeldingen vanaf Facebookmail.com’, aldus een woordvoerder. ‘Deze variëren van van beveilingswaarschuwingen (bijvoorbeeld als iemand zich aanmeldt via een apparaat of browser die je doorgaans niet gebruikt) tot –als iemand dit heeft ingesteld- meldingen over foto’s die leuk worden gevonden door vrienden.’

Check je meldingsinstellingen

Welke e-mailmeldingen je ontvangt is trouwens afhankelijk van je instellingen. Deze kun je controleren en aanpassen via je Facebook-Instellingen.  Werkt die link niet? Ga dan in je Facebookaccount naar Instellingen (via het pijltje rechtsboven), klik op Meldingen en vervolgens op E-mailadres.

Dat betekent ook dat je op je hoede moet zijn als je een dergelijke melding ontvangt vanaf een ander adres, waarschuwt de zegsman. ‘Je moet de e-mail dan niet openen of op links in de e-mail klikken. Zie ook de pagina in ons Helpcentrum: “Waarom ontvang ik e-mailmeldingen van facebookmail.com”.’

Meer tips van Facebook

De afzender lijkt te kloppen, maar toch vertrouw je het niet helemaal. Wat nu?

Tot slot: er zijn nog een paar andere (‘uiteindes’ van) e-mailadressen die vertegenwoordigers van Facebook hanteren. Hiervan ontvang je dus geen meldingen zoals hierboven beschreven, maar ze zijn wel degelijk gelieerd aan Facebook. Lees meer hierover in de Facebooksectie Hulp voor adverteerders. Deze adressen zijn: