Koopkracht stijgt. Hoeveel ga jij er op vooruit?

portemonee800.jpg

De koopkracht stijgt in 2016 meer dan verwacht. De gemiddelde koopkracht neemt toe met 1,8 procent, 0,4 procent meer dan op Prinsjesdag werd voorspeld. Een dergelijke stijging is sinds 2006 niet meer voorgekomen.

Vooral voor werkenden met een lager inkomen gaat de koopkracht fors omhoog, maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woensdag bekend. Dat komt onder meer door de belastingverlagingen van in totaal 5 miljard euro, die dinsdag door het parlement werden goedgekeurd.

Huishouden houdt bijna 800 euro meer over

Volgens Asscher gaat ruim 90 procent van de mensen er financieel op vooruit. Een huishouden houdt volgend jaar gemiddeld bijna 800 euro meer over. Werknemers ontvangen in 2016 gemiddeld bijna 1200 euro meer. Hun koopkracht stijgt met 3 procent. Voor een alleenstaande met minimumloon wordt zelfs 5,8 procent verwacht.

Uitkering of AOW'er?

Ook mensen met een uitkering en AOW'ers gaan profiteren, gemiddeld met 0,7 procent. Maar voor gepensioneerden met een aanvullend pensioen of vermogen kan het volgend jaar tegenvallen, onder meer door een hogere inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering (Zvw).

Verdien je 60.000 euro per jaar?

Personen die rond de 60.000 euro verdienen, zullen op hun loonstrookje zien dat ze er zeker iets op achteruitgaan. Zij ontvangen minder belastingkorting als gevolg van de afbouw van de algemene heffingskorting.

Hoeveel ga jij er op vooruit? Bekijk onderstaand overzicht

Bekijk hieronder in het overzicht hoeveel jij er op vooruit gaat.Lees je dit artikel op je mobiele telefoon, kantel dan het scherm om de volledige afbeelding te zien.

Bron: ANP /  Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid