background branding

Koptelefoon of oordopjes dragen tijdens het autorijden: mag dat wel?

hoofdtelefoonauto.jpg

Koptelefoon op, afgesloten van de buitenwereld en helemaal opgaan in je muziek: het kan heerlijk zijn. Maar is dat wel verstandig in de auto? En is het überhaupt wel toegestaan?

Ja, luidt het korte antwoord op de tweede vraag. In Nederland is het niet verboden een koptelefoon of oordopjes te dragen in de auto. Je kunt dus gewoon muziek luisteren of handsfree bellen. Het is echter, zoals iedereen hopelijk weet, niet toegestaan om je telefoon in je hand te houden. Ieder die betrapt wordt op deze overtreding riskeert een boete van 350 euro, die binnenkort nóg hoger wordt.

Het advies van Rijksoverheid is wel om ervoor te zorgen dat je omgevingsgeluid blijft horen. Zet het geluid dus niet te hard of draag maar één oordopje; het is niet veilig om je helemaal af te sluiten van alles om je heen. 

Dat dit niet verstandig is, bevestigt onderzoek van automerk Ford uit 2021. Ruim 2.000 deelnemers droegen een koptelefoon tijdens het rijden in een simulatie-omgeving. Wat bleek: het reactievermogen van de deelnemers was tot wel vier seconden langzamer dan bij mensen die niet naar muziek luisterden.

En in het buitenland?

Er zijn ook landen waar het dragen van een koptelefoon of oordopjes verboden is. Ga jij bijvoorbeeld met de auto op vakantie, of ben je in het buitenland van plan een auto te huren, let dan op. 

In Duitsland is een koptelefoon toegestaan, tenzij het geluid te hard staat en omgevingsgeluid niet meer hoorbaar is. Ook hier is het advies om één oor vrij te houden. 

In Frankrijk is het daarentegen verboden om te rijden met een koptelefoon of oordopjes. Bellen mag alleen via een carkit die geen koptelefoon of oortjes heeft.

Hetzelfde geldt in Spanje: gebruik van een headset, koptelefoon of oortjes is verboden voor bestuurders van ieder voertuig (dus ook fietsers). Ook in Italië is een koptelefoon verboden; handsfree bellen met één oortje mag wel. 

Op de website van de ANWB kun je van meer landen checken wat de verkeersregels zijn met betrekking tot het gebruik van een koptelefoon of oortjes. 

Bron: ANWB / Rijksoverheid / Ford