Korting voor ING-klanten die minder vaak contant geld opnemen

pinnen-ing-25-07-2019-780.jpg

ING-klanten met een OranjePakket kunnen met ingang van 1 oktober kiezen voor een korting op de betaalrekeningkosten in ruil voor een bedrag dat ze betalen per opname van contant geld.

Als je voor de korting kiest, dan betaal je maandelijks 1,25 euro in plaats van 1,55 euro. Iedere contantgeldopname die je doet kost je dan wel 80 cent. Neem je vaker dan 5 keer per jaar geld op, dan ben je dus duurder uit als je voor de actie hebt gekozen.

Waarom biedt ING klanten deze korting aan?

Het opnemen van geld, om daarmee vervolgens contant te betalen, is voor de ING duur, vergeleken met direct betalen met een (digitaal) betaalmiddel, aldus een woordvoerder van de bank. ING zegt te zien dat steeds minder klanten contant geld opnemen, en dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van de (mobiele) pas, app en Mijn ING.

Dat de bank mogelijk meer betaalgegevens van klanten kan inzien als er meer pinbetalingen worden gedaan, is volgens de woordvoerder geen overweging geweest om de korting aan te bieden.

Zijn andere banken ook van plan om zo'n korting aan te bieden?

De Rabobank laat aan Radar weten vooralsnog zo'n mogelijkheid niet aan te bieden, maar zegt wel: 'Wij herkennen de trend waarbij banken de kosten voor klanten tegen het licht houden. En natuurlijk ook de trend dat klanten steeds minder vaak contant geld opnemen bij een geldautomaat.' Ook de Rabobank zegt dat het opnemen van cash relatief duur is voor een bank.

'Wij variëren in de kosten door verschillen aan te bieden in bijvoorbeeld het aantal bankpasjes, creditcard of het ontvangen van bankafschriften. Andere manieren om hier in te variëren worden door ons onderzocht.'

ABN AMRO en de Volksbank laten aan Radar weten geen concrete plannen te hebben om zo'n kortingsactie in te voeren.

Minder contante betalingen en minder vaak mogelijk om cash af te rekenen?

De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland melden ook dat er een dalende trend is in het aantal contante betalingen.

Apotheken van Boots maakten in januari dit jaar bekend alleen nog maar pinbetalingen te accepteren en inwoners kunnen bij steeds meer gemeenten alleen maar pinnen.

Heb jij nog contant geld op zak? Dat vroeg Radar in juni aan 1538 respondenten. Meer dan de helft (56%) van de mensen heeft altijd cash mee, en 19 procent heeft meestal wel wat geld in de portemonneee zitten.

Waarom neem je nog contanten mee? De vrees voor pinstoringen wordt genoemd, en sommige cashbetalers zeggen ook zo beter grip te kunnen houden op de uitgaven. Zij noemen 'veiligheid' als reden om voor cash te kiezen.

De veiligheid wordt overigens ook gebruikt door mensen die aangeven juist geen contanten mee te nemen. Zo schrijft een respondent: 'dan kan je ook nooit gerold worden!'

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat het weten in een reactie hieronder!