Kou gunstig voor mensen met diabetes type 2

diabetes_312.jpg

De spieren van mensen met diabetes type 2 blijken hevig te reageren op kou en wel op een positieve manier. Onderzoekers van Universiteit Maastricht zijn erachter gekomen dat de spieren van diabetespatiënten gemiddeld 43 procent meer suiker uit het bloed opnemen als de patiënt het koud heeft.

De onderzoekers willen naar aanleiding van de proef onder acht suikerpatiënten meer onderzoek gaan doen.

Onverwacht resultaat

Bij deze vorm van suikerziekte reageren spieren niet goed op het hormoon insuline, waardoor ze te weinig suiker uit het bloed halen. Een te hoge bloedsuikerspiegel is slecht voor de gezondheid. De wetenschappers waren eigenlijk op zoek naar iets anders, maar stuitten op de goede reactie van de spieren op de kou. Ze noemen het 'een onverwacht, spectaculair en zeer gunstig resultaat'.

In Nederland hebben 900.000 mensen diabetes type 2. Zij leven vijf tot tien jaar korter dan gezonde mensen. Medicijnen, gezond eten, veel bewegen en soms insuline spuiten zijn manieren om met de ziekte om te gaan. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan. Dit is de suikerziekte waarbij patiënten elke dag insuline moeten inspuiten.

Verder onderzoek

De proefpersonen zijn tien dagen een paar uur in de kou gezet. Eerst twee uur per dag, daarna vier uur en tenslotte zes uur. In T-shirt en korte broek, want ze moesten het wel flink koud hebben, vertelt hoogleraar Patrick Schrauwen van Universiteit Maastricht. Het is nu zaak om verder te onderzoeken hoe het precies zit met diabetes en kou. 'Hoe kan dit? Wat is het mechanisme? Hoeveel kou is nodig en hoe reageert het lichaam op de langere termijn?', zijn vragen waarop nog een antwoord moet komen.

Bron: ANP