background branding

Kraanwater volgend jaar bijna 20 procent duurder

Kraanwater-173426394_s.jpg

De prijs van drinkwater gaat in 2023 flink omhoog. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven, omdat de bedrijven te maken hebben met fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen. Daarnaast moet er veel geïnvesteerd worden om de beschikbaarheid van leidingwater in de toekomst te kunnen garanderen, aldus de bedrijven. De kostenstijging loopt uiteen van ongeveer 20 euro tot rond de 50 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden, afhankelijk van het bedrijf dat voor het water zorgt.

De prijs voor drinkwater wordt opgebouwd uit de kosten per liter water, het vastrecht en de Belasting op Leidingwater (BoL), een milieubelasting van de rijksoverheid. Volgens drinkwaterbedrijf Vitens, de grootste waterleverancier in Nederland, verbruikt een gemiddeld huishouden van vier personen zo'n 163 kubieke meter water per jaar. Bij Vitens stijgen de kosten volgend jaar met ongeveer 20 euro per 100 kubieke meter water. Eén kubieke meter water (1000 liter) gaat 85 cent kosten. Dat was in 2022 nog 72 cent. In 2021 was het gemiddeld waterverbruik per persoon 129 liter per dag.

'Uitzonderlijke stijging'

Bij drinkwaterbedrijf PWN in Noord-Holland gaat de gemiddelde verbruiker ongeveer 48 euro per jaar meer betalen. PWN noemt dat zelf een ‘uitzonderlijke stijging.’ ‘We doen wat we kunnen om de kosten te drukken, want we hebben geen winstoogmerk’, aldus het bedrijf. Maar PWN moet net als alle andere bedrijven veel investeren in water voor de toekomst.

Investeringen nodig

‘De bevolking groeit. Er worden de komende jaren heel veel huizen gebouwd die allemaal een wateraansluiting moeten hebben. We moeten duurzamer gaan werken. Ondergrondse leidingen moeten vervangen worden. En het klimaat verandert. De droge zomers hebben ondubbelzinnig duidelijk gemaakt hoe urgent investeringen zijn’, aldus Oasen, dat water levert in Zuid-Holland. Drinkwaterbedrijf WMD Drenthe gaat de komende jaren 36 miljoen euro investeren, onder meer in een zoektocht naar nieuwe waterbronnen. Het tarief stijgt in Drenthe met gemiddeld 2 euro per maand.

Bron: ANP