Kruidenplantje gekocht in de supermarkt? Zo houd je deze wel een half jaar goed

020522 kruidenplant site.jpg

Verse basilicum door je pastagerecht of wat frisse koriander voor over een pittige curry; met een kruidenplant in huis heb je altijd verse kruiden bij de hand. Maar hoe lang blijven jouw plantjes meestal goed? Of knip je ze überhaupt gewoon kaal en belanden ze daarna in de prullenbak?

Dat laatste is in ieder geval niet meer nodig, want wanneer je de verse kruiden goed verzorgt, kunnen deze tot wel een half jaar lang meegaan! Zo doe je dat: 

Zo gaat je kruidenplant een stuk langer mee

Na aankoop is het verstandig om de kruidenplant snel om te potten. Kruidenplantjes worden meestal verkocht in kleine, slappe potjes, waarin ze niet veel kunnen groeien. Pot ze daarom om, met tuinaarde of potgrond, naar een grotere pot. Zo kun je de plantjes ook verder uit elkaar plaatsen, zodat ze de ruimte krijgen om te groeien en steviger te worden. 

Bij het ompotten is het van belang dat je voorzichtig omgaat met de wortels van de plant. Doordat de plantjes zo dicht op elkaar zijn gezet, is de kans groot dat de wortels verstrikt geraakt zijn. Haal de wortels zo voorzichtig mogelijk uit elkaar, zodat je de plantjes vervolgens apart een plekje kunt geven. 

Hier zet je de plantjes het beste weg

Nu de plantjes zijn omgepot, is het zaak om ze op de goede manier in huis weg te zetten. Laat jij ze het liefst in de keuken staan? Dit kan, maar kies dan wel een tactische plek uit. De meeste kruidenplanten gedijen het best in een constante, lekkere temperatuur en behoeven ook wat (indirect) zonlicht te krijgen. Staan de plantjes in de volle zon, dan worden ze al snel slap. 

Bovendien kunnen de kruiden onderling nogal verschillen, en is het verstandig de ideale leefomstandigheden even op te zoeken. Zo gedijen rozemarijn en tijm het beste in een droge en warme omgeving. Daarnaast houdt koriander van zonlicht en groeit peterselie over het algemeen weer gemakkelijker in de schaduw. En basilicum is minder lastig, maar houdt niet van temperatuurschommelingen en zet je dus liever niet buiten. 

Kruidenplanten in de tuin

En hoewel basilicum liever niet in de frisse lucht staat, vinden veel andere kruidenplantjes dit wel lekker. Bovendien worden de kruiden weerbaarder door ze buiten te zetten. Let er echter wel op dat het niet te koud is, zoals in de winter, of dat het ‘s nachts nog vriest. 

Tuinexpert Romke van de Kaa laat aan NU.nl weten: ‘Als je ze geleidelijk laat wennen aan de buitenlucht, kun je supermarktkruiden goed in de tuin of op het balkon gebruiken. Je kunt de plantjes afharden door ze een paar dagen lang overdag op een beschutte plek buiten neer te zetten. Na een paar dagen kunnen de plantjes ook 's nachts buiten blijven. Plant basilicum pas buiten als het 's nachts warmer dan 10 graden is’.

Bron: NU.nl