De vriezer: dé onmisbare keukentool in je drukke leven

vriezer site.jpg alal.jpg

De vriezer: niet altijd het middelpunt van de keuken, maar wel een onderschat apparaat dat vaak beter gebruikt kan worden. Want eten, kruiden en dranken invriezen verlengt houdbaarheidsdata, zorgt voor minder voedselverspilling en kan bovendien erg veel tijd besparen. 

Het werkende leven is weer van start en na een lange vakantie lijkt het soms haast onmogelijk om weer in je oude routine te stappen. Een van de eerste dingen die er dan vaak bij inschiet is gezond en vers eten klaarmaken. Radar geeft je tips hoe je dit toch kan blijven doen, zonder dat je hier veel tijd aan kwijt bent. De oplossing is namelijk heel simpel: maak volop gebruik van je vriezer!

Goed voorbereid het nieuwe (werk)jaar beginnen

Zoals met veel dingen in het leven geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. Begin jij weer vol frisse energie aan een nieuw werk- of studiejaar? Zorg dat je dan de rest van de week niet meer hoeft na te denken over je maaltijden, zodat je zo weer je oude, productieve routine te pakken hebt.  

Algemene verpakkingstips

Om te beginnen delen we eerst wat algemene tips voor je, om je vriezer zo optimaal mogelijk te gebruiken. Een van de meest praktische manieren om je vriezer te gebruiken, is namelijk om gehele porties of gerechten hierin op te slaan, die je vervolgens binnen een handomdraai op tafel zet. Houd hierbij vooral de volgende tips in je achterhoofd:

  • Verpak zoveel mogelijk dingen per portie in de vriezer. Op die manier heb je altijd meteen genoeg eten bij de hand en staat die smoothie of curry voor je het weet op tafel.
  • Vergeet ook geen label te plakken op de restjes die je in de vriezer plaatst. Na een aantal dagen kan er namelijk zoveel aanslag op je bakje zitten, dat je niet meer ziet wat er eigenlijk in zat en het daardoor vergeet of weggooit. 
  • En niet alleen de naam van het product of het gerecht schrijf je op het label, maar vergeet ook zeker de datum niet waarop je het invriest. Op deze manier houd je een goed overzicht en kun je zo lang mogelijk van al je maaltijden genieten. 
  • Een laatste tip is om eventueel een handig overzicht te maken van alles wat je in je vriezer stopt en hier weer uithaalt. Een tip kwam binnen om een handig Excel-sheet bij te houden met de inhoud van je vriezer. Zo weet je precies wat je in huis hebt en heb je ook altijd een portie achter de hand voor als je laat thuiskomt.  

De beste producten om in je vriezer te bewaren

Naast hele porties levert het echter ook veel op om losse producten in je vriezer te bewaren. Op die manier kun je alsnog een verse maaltijd koken, terwijl je hier helemaal niet lang mee bezig bent. Wij vertellen je wat je het beste in de vriezer kunt stoppen:

  • Groenten en fruit  Een dag in de week, bijvoorbeeld op zondag, heel veel groenten en fruit in stukjes snijden en deze invriezen. Op die manier maak je in een handomdraai een verse curry klaar, door nog wat kokosmelk, kikkererwten en kruiden toe te voegen aan je al geprepareerde groenten.  Ook bevroren fruit werkt natuurlijk ook perfect. Even een snelle smoothie in elkaar flansen voor je naar werk fietst? Gooi wat voorgesneden fruit in de blender, een scheut melk of havermout en wat zaden erbij en je bent good to go.  Bovendien kun je ook groenten in de vriezer kwijt die helemaal niet gesneden hoeven te worden. Twee klassiekers zijn toch wel erwten en spinazie. Een paar zakken hiervan in de vriezer, en je hebt altijd wat extra vitamines achter de hand.   
  • Harde kazen  Harde kazen, zoals parmezaan en kruimelige kazen zoals feta kun je makkelijk invriezen om later pas op te eten. Pas echter op met zachte kazen zoals brie of met romige substanties zoals ricotta en yoghurt. Deze zijn namelijk beperkt houdbaar en zullen na het invriezen niet meer zo romig zijn als voorheen.   
  • Brood in alle soorten en maten Natuurlijk wil je normaal brood invriezen, maar vergeet ook geen bagels, pita’s en stokbroden toe te voegen aan deze lijst. Op die manier ben je ook meteen klaar voor het weekend, avondeten en een wat uitgebreidere lunch.   
  • Vlees en vis, met als uitblinker: garnalen  Vlees leent zich ook als geschikt product om ingevroren te worden. Zo kan rundvlees tot zo’n zes maanden goed blijven in de vriezer en blijft gehakt tot twee maanden houdbaar. Over het algemeen geldt bij dit product dat hoe groter het stuk vlees is, hoe langer het goed blijft in je vrieskist.  Vis kan ook ingevroren worden, hoewel dit idealiter enkel bij heel verse vis gebeurt. Maar een schelpdier blinkt uit: Wist je dat je garnalen maar liefst een jaar kunt bewaren in de vriezer? Een perfecte back-up dus om je gerechten, bijvoorbeeld die curry, wat meer vulling te geven.   
  • Kruiden Onze laatste tip is om kruiden in je vriezer te bewaren. Geregeld komt het voor dat de verse kruiden in de supermarkt op zijn, en wanneer je wel een grote bos bij de toko hebt bemachtigd, bederft deze aardig snel in de koelkast.  Wat je in dit geval ook kunt doen, is de kruiden in fijne stukjes hakken en deze samen met een beetje olijfolie in een ijsblokjesvorm bewaren. Op die manier kun je de blokjes simpelweg uit de vriezer pakken en deze toevoegen aan een gerecht voor extra smaak.