Kun je door een raam heen verbranden?

21maartverbranden.jpg

Soms, als de zon door het raam schijnt, schroeit hij zo hard op je huid dat het voelt alsof je aan het verbranden bent. Maar kan dat eigenlijk: door een raam heen verbranden? En zo ja, kun je dan ook bruin worden door glas heen? Radar zocht het voor je uit.

In het kort gezegd: ja, je kunt verbranden door een raam heen. De kans is niet zo groot, maar het komt voor.

UVA- en UVB-straling

Er zijn drie soorten ultraviolette straling: UVA-, UVB- en UVC-stralingen. UVC-straling komt niet door de ozonlaag heen, dus deze bereikt nooit de aarde. UVB-straling wordt tegengehouden door het glas, maar UVA-straling komt voor 50 procent wel door het glas heen. Deze straling zorgt voor huidveroudering en kan ook huidkanker veroorzaken. De stralen UVA en UVB zorgen ervoor dat je bruin wordt, of verbrandt. 

Hoe langer je dus zit, hoe meer kans je hebt om te verbranden en, jawel, ook om bruin te worden. De UVA-straling gaat deels door glas heen en kan het melaninepigment in de cellen van je opperhuid activeren. De straling duwt het pigment naar de oppervlakte en daar komt het donkerder kleurtje vandaan. 

Het bruinen gaat wel langzamer

Het gaat wel een stuk langzamer, onder andere doordat het glas toch veel straling tegenhoudt en de straling filtert. Ook reflecteren ramen de uv-straling voor een gedeelte, waardoor er minder straling op je huid belandt. 

Als je voor langere tijd in de auto zit of achter een raam, terwijl je bakt in de zon, is het aan te raden om zonnebrandcrème op te doen. Ondanks het (dikke) glas nestelen de stralen zich op je huid, en hoe langer je zit, hoe meer kans je hebt om te verbranden. 

Bron: Nationaal Huidcentrum, Esthetic Health