Kun je lenzen langer dragen dan wordt voorgeschreven?

Lenzen

Daglenzen of maandlenzen, hoelang je ze mag dragen zegt het eigenlijk al. Wat gebeurt er als je de lenzen langer draagt dan voorgeschreven en maakt het uit of je je lenzen de hele dag door draagt voor de houdbaarheid van de lens? Radar vraagt het Karin van Hees. Zij is optometrist en voorzitter commissie contactlenzen bij Optometristen Vereniging Nederland.

Dag- of maandlenzen

Je hebt allerlei verschillende soorten contactlenzen en daarmee een verschillende houdbaarheid. Is het zo dat je maandlenzen echt maar één maand kunt dragen? En maakt het aantal uren per dag dat je maandlenzen draagt uit voor de houdbaarheid van deze lenzen?

Maakt de draagduur van de lens uit voor de houdbaarheid?

“Je kunt het vergelijken met een pakje vleeswaren”, legt Van Hees uit. “Of je nu alle plakjes opeet of maar een, voor de houdbaarheid maakt dat niks uit.” Het maakt dus niet uit hoeveel uur per dag je deze lenzen draagt. De regel is dan ook als volgt: "Draag maandlenzen maar één maand en daglenzen zoals voorgeschreven maar één dag.” 

Of dit bij maandlenzen echt op de dag aankomt? “Nee, sommige maanden zijn langer dan andere maanden. Het komt niet neer op een dag. We raden aan de lenzen op de eerste dag van de maand te wisselen.”

Wat als je lenzen langer draagt dan voorgeschreven?

En die regel heeft alles te maken met de blootstelling van de lens aan bacteriën. Wat gebeurt er als je de lenzen langer draagt dan aangegeven op de voorschriften? “Je gaat er niet aan dood, maar kunt wel schade oplopen aan het oog. Je loopt kans op het oplopen van een infectie wanneer je de lenzen langer draagt.” 

Van Hees raadt daarom aan altijd de voorschriften te volgen. “Gebruik lenzen maar één maand of één dag, afhankelijk van welke lenzen je hebt. Maak daarnaast het lenzenbakje schoon met lenzenvloeistof.”

‘Gebruik nooit water’

Een veelvoorkomende fout is hiervoor water te gebruiken. “In water zitten bacteriën die, wanneer dit tot een infectie leidt, kunnen zorgen voor blijvende schade aan het oog. Je hoort weleens dat mensen het bakje schoonmaken met water of hun lenzen schoonmaken in water. Doe dit daarom nooit."

Van Hees raadt daarnaast aan het bakje, waarin de lenzen bewaard worden, te wisselen bij het openen van een nieuwe fles lenzenvloeistof. Zo voorkom je ook overmatige bacteriegroei in de lens houder.

Slapen, de sauna of douchen met lenzen

Of je maand- of daglenzen hebt zorgt ook nog voor een verschil in gebruik tijdens activiteiten. “Ga met maandlenzen nooit zwemmen, douchen of in de sauna. Doe ze hiervoor uit. Bij daglenzen maakt dit minder uit, je gooit ze immers aan het einde van de dag weg”, vertelt Van Hees.

Slaap nooit met je zachte lenzen in. “Het oog krijgt al minder zuurstof omdat je de oogleden sluit. Een lens zorgt er daarnaast voor dat nog minder zuurstof het oog zal bereiken. Ook dit is weer infectie gevoelig.”