Slechte ogen en een bril of lenzen nodig? Dat kan best een duur grapje worden

Bril of lenzen92764068_s.jpg

Heb je moeite met scherp zien in de verte, of juist dichtbij? Dan kan het zijn dat je ogen wat hulp nodig hebben. Welke opties zijn en er en hoeveel kosten die? Sommige mensen dragen liever een bril en anderen zweren bij lenzen. Daarnaast kun je tegenwoordig je ogen laten laseren. Laseren is meestal een eenmalige aankoop, maar een bril moet je één keer in de paar jaar vervangen. Met lenzen ben je het meeste kwijt, die moet je meerdere keren per jaar kopen.

Wat is nou financieel de beste keuze? Radar zet de opties onder elkaar en berekende hoeveel je per jaar kwijt bent.

Bril

Bij een ligt het prijsverschil voornamelijk aan het montuur. Of je voor een basis montuurtje gaat van 30 euro of eentje van een merk waar je €600 voor betaald, verschilt behoorlijk. Naast de monturen zijn er ook verschillende opties voor de glazen. Zo kan je kiezen tussen de dikte van de glazen, hoe kraswerend ze zijn en of de glazen multifocaal moeten zijn. Brillenglazen verschillen sterk van prijs. Dit wisselt tussen de €100 en €300. 

De meeste mensen doen een paar jaar met een bril. Het kan natuurlijk wel zijn dat je ogen achteruit zijn gegaan, maar het montuur van je bril is nog wel goed is. Dan kan je de glazen laten vervangen. De opticien haalt dan de glazen eruit en wisselt ze om met de goed geslepen glazen. 

Bij sommige opticiens kost dit geld, zo’n 50 euro, bij anderen hoef je alleen de prijs van de nieuwe glazen te bepalen. Als dit het geval is moet je zelf de afweging maken, is het montuur het nog waard om alleen de glazen te vervangen of is het beter om de hele bril te vervangen? 

Brillen en lenzen worden door geen enkele zorgverzekering vergoed, ook niet in een aanvullend pakket.

Contactlenzen

Lenzen zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Een belangrijk verschil zit in de draagduur. Zo heb je daglenzen, maandlenzen en jaarlenzen. De populairste daarvan zijn dag- en maandlenzen. Zowel de draagduur als de merken verschillen qua prijs. Dit varieert van 15 tot 40 euro.

Daarnaast heb je nog het verschil in zachte en harde lenzen. Lenzen kunnen net als een bril multifocaal zijn. Multifocale lenzen zijn wel prijziger dan gewone, deze lenzen zitten meestal rond de 35 euro. 

Verschil harde en zachte lenzen

Harde lenzen worden op maat gemaakt en buigen niet in je ogen. Harde lenzen kunnen jarenlang meegaan en zijn dus op de lange termijn goedkoper. Het verschilt per opticien, maar harde lenzen kosten zo’n 250 euro per jaar. Ze zijn echter minder comfortabel en vereisen veel onderhoud.

Zachte lenzen buigen met de oogbol mee, hierdoor zijn ze comfortabeler dan harde lenzen. Wel moet je ze dagelijks of maandelijks vervangen en zijn ze daardoor duurder dan harde lenzen. 

Lenzenvloeistof

Bij maandlenzen moet je wel rekening houden met het kopen van lenzenvloeistof. Dit is vaak in flessen van 250 ml of 380 ml te koop. Over het algemeen doe je één a twee maanden met een fles van 380 ml. Net zoals lenzen zijn hier verschillende soorten van. Het verschil zit hem in hoeveel hydratatie en desinfectie de vloeistof beschikt, maar ook het merk heeft invloed op de prijs. Over het algemeen is de prijs voor een fles vloeistof rond de acht euro. Ook voor lenzenvloeistof geldt dat het per persoon verschillend is wat fijn is voor het oog.  

Ogen laten laseren

Je ogen laten laseren is duur, maar hiervoor maak je meestal maar eenmalig kosten. Welke behandeling er nodig is, hoe duur deze is en of er later nog een tweede behandeling nodig is, verschilt per persoon. Het is helaas niet zo dat je nooit meer ‘ouderdomskwaaltjes’ krijgt. Een leesbril nodig hebben of staar krijgen is net als bij gezonde ogen een mogelijkheid. Maar de kans dat je dit krijgt is net zo groot als je geen behandeling bent ondergaan.

Laseren is niet bij iedereen mogelijk, heb je bijvoorbeeld een specifieke oogaandoening dan is het niet mogelijk. 

De prijs van laseren is zoals gezegd hoog, je moet hierbij denken aan €1000 tot €2000 per oog met uitschieters naar boven. Ooglaseren kan ook in het buitenland, in Nederland staan vooral Turkse behandelaren bekend. De grootste reden voor mensen om daarheen te gaan voor een behandeling is de prijs. In klinieken in Turkije worden behandelingen aangeboden voor minder dan €1000 voor beide ogen. 

Verzekeren

Laseren kan gedeeltelijk worden vergoed bij een aanvullende verzekering. 

Denk je erover om je ogen te laten laseren? Check dan in je pakket bij je zorgverzekering of die het, voor een deel, vergoedt. Dit verschilt namelijk per zorgverzekeraar en ook de tarieven verschillen. 

Wat is het voordeligst?

  • Hoe duur je bril is, ligt aan je montuur en de glazen. Monturen vind je tussen de €30 tot €700 en glazen verschillen tussen de van €20 tot €300. Prijskaartje per vier à vijf jaar: tussen de €50 en €1000. Dus gemiddeld per jaar als je een bril vijf jaar houdt: €10 tot €200. 
  • Lenzen kunnen flink in de kosten lopen, maar hebben eigen voordelen ten opzichte van een bril. Bijvoorbeeld met sporten of zwemmen. Prijskaartje per jaar:  Zachte daglenzen: €440, maandlenzen inclusief vloeistof: €330. Harde lenzen: zo’n €250
  • Laseren is eenmalig. Flinke uitgave, maar dan ben je de rest van je leven van de ‘normale’ kosten. Los van de leesbril natuurlijk, de kans dat die er komt is net zo groot. Prijskaartje: tussen de €2000 en €4000. Dit kan minder zijn met de aanvullende zorgverzekering.

Laseren is dus een behoorlijke investering, maar in een aantal jaar heb je het terugverdiend. Gemiddeld dertig jaar ten opzichte van een bril, en tussen de zeven en twaalf jaar bij lenzen.