Ik zie slecht in het donker: ben ik nachtblind?

Nachtblind.jpg

De zon gaat steeds vroeger onder, waardoor je steeds vaker door het donker naar huis moet rijden. Houd je hier niet van, omdat je slecht ziet in het donker? Dan kan dit komen door nachtblindheid. Radar legt uit wat deze aandoening inhoudt en wat je er tegen kunt doen.

Als je nachtblind bent, dan werken je lichtgevoelige cellen in je netvlies, de kegeltjes en staafjes, niet goed. In het donker gebruiken we de staafjes. Ze proberen zoveel mogelijk licht te vangen om goed te kunnen zien. De staafjes kunnen geen kleuren onderscheiden, waardoor we in het donker alleen grijs zien. Bij beschadiging ontstaat nachtblindheid. 

Symptomen

Het is niet gek als je minder ziet in het donker. Je ogen moeten even wennen aan de lichtverandering. Als je zicht slecht blijft, dan kan het zijn dat je nachtblind bent. Bij deze aandoening kun je wel prima zien bij voldoende licht. Nachtblindheid komt altijd voor aan beide ogen. Als je denkt nachtblind te zijn, is het belangrijk om een oogarts te bezoeken. 

Oorzaken en behandeling

Er zijn meerdere oorzaken waardoor nachtblindheid ontstaat. 

Erfelijkheid:

Nachtblindheid kan ontstaan door de erfelijke aandoening retinitis pigmentosa. Deze vorm komt bij ongeveer 1 op de 3.500 mensen voor. Door de aandoening gaan de kegeltjes en staafjes langzaam kapot. Vanwege de beschadigde cellen kun je ‘s nachts niet meer (goed) zien. De erfelijke variant is, helaas, niet behandelbaar.

Oogziektes

Daarnaast kan een troebele ooglens (staar), het afsterven van de oogzenuw (glaucoom) en onbehandelde bijziendheid een oorzaak zijn. 

Bij staar kan een operatie je klachten verhelpen. De troebele lens wordt vervangen voor een kunstlens. Een bril kan de oplossing zijn bij bijziendheid en sommige medicijnen kunnen de klachten van glaucoom verminderen. 

Vitamine A 

De staafjes hebben vitamine A nodig om goed te kunnen functioneren. Een staafje bestaat uit pigment, bij het maken van deze stof is vitamine A nodig. Een tekort verstoort de aanmaak, waardoor de staafjes niet goed werken. Het is makkelijk te verhelpen door gezonde voeding in combinatie met voedingssupplementen. 

Kunstlicht

Je ogen worden voortdurend blootgesteld aan kunstlicht. Denk hierbij aan je telefoon- en computerscherm of je led-lampen op werk. Dit licht is vermoeiend voor je ogen. Om tot rust te komen hebben je oogspieren en -zenuwen volledige duisternis nodig. Je staafjes gebruiken het donker om in vorm te blijven. Hierdoor krijgt nachtblindheid minder kans. 

De nachtzichtbril

Om je ogen een beetje te helpen in het donker, kun je een nachtzichtbril aanschaffen. De bril heeft gele glazen waardoor je zicht scherper wordt. Het maakt contrasten duidelijker en dimt fel licht. 

Bron: Oogfonds