Kun je oude kruiden en specerijen nog veilig gebruiken?

Kruiden En Specerijen

Heb je ooit een oud potje kruiden gevonden en je afgevraagd of je het nog kan gebruiken? Kruiden en specerijen hebben een lange houdbaarheidsdatum, maar gaan na verloop van tijd ook een keer over datum. Kun je oude kruiden en specerijen nog wel veilig consumeren hierna? En op welke dingen moet je letten?

Waar moet je op letten bij oude kruiden en specerijen?

Kruiden en specerijen zijn heel lang houdbaar, ook na de houdbaarheidsdatum, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum. ‘’Het zijn droge producten, dus je kan kruiden, mits je het goed bewaart, heel lang bewaren.’’ 

Ze benoemt dat het belangrijk is om kruiden op een donkere, koele, maar vooral droge plek te bewaren. ‘’Het is niet de bedoeling dat kruiden vochtig worden. Als dat gebeurt gaat de kwaliteit van het product, maar ook de houdbaarheid echt achteruit.’’ Van der Vossen legt uit dat dit bijvoorbeeld gebeurt wanneer kruiden dicht bij de pannen staan, waarbij de damp die tijdens het koken vrijkomt, in de potjes kan komen. Ook hitte kan de smaak doen achteruitgaan. 

Verandert de kwaliteit van kruiden en specerijen?

Dat kruiden en specerijen lang houdbaar zijn, ook na de houdbaarheidsdatum, wil niet zeggen dat ze ook nog lekker zijn om te eten. Volgens Van der Vossen gaat de kwaliteit van kruiden met verloop van tijd achteruit: ‘’Vooral de smaak van kruiden gaat achteruit als je ze te lang bewaart. Het is dan nog prima houdbaar, maar na 3 à 4 jaar smaken ze vaak echt minder lekker.’’ 

Ook zegt zij dat het voor kan komen dat je eten minder lekker op smaak is, dan bij een nieuw potje kruiden: ‘’Nieuwe kruiden smaken echt anders dan oude kruiden, dus er zit wel degelijk verschil in de kwaliteit, maar dit zegt niks over de houdbaarheid.’’

Wat voor risico’s zijn er?

Van der Vossen adviseert om de houdbaarheidsdatum aan te houden die op het potje zelf staat. ‘’Het is een goede indicatie en vaak duurt het toch jaren voordat de kruiden over datum zijn.’’ 

Daarbij vertelt ze dat als je toch daarna de kruiden nog wilt gebruiken je je zintuigen kan inzetten: ‘’Als het kruidenpotje niet meer dezelfde structuur heeft, klonterig is of zwarte puntjes bevat en er dus afwijkend uitziet, moet je deze weggooien.’’

Daarnaast benoemt ze dat je niet zo snel ziek wordt als je kruiden en specerijen na houdbaarheidsdatum eet. Ze waarschuwt dat wanneer de kruiden er afwijkend uitzien en/of schimmel bevatten, je dan in het ergste geval ziek kunt worden: ‘’Echter zien we bijna nooit ziektegevallen van deze producten, dus je hoeft je daar ook zeker niet zorgen voor te maken.’’