Zo lang blijven deze producten in je voorraadkast eetbaar

02032021 voorraadkast.jpg

Hoelang blijven producten in je voorraadkast eetbaar? Van veel droge producten zou je misschien denken dat ze oneindig goed blijven. Maar hoe zit het nou écht met bijvoorbeeld bouillonblokjes, bloem en pasta? En waar moet je nog meer op letten?

De staat van je voorraadkast kan vragen oproepen. Het AD sprak met professor en expert chemische voedselveiligheid Bruno De Meulenaer om duidelijkheid te scheppen over de houd- en eetbaarheid van diverse voedingsmiddelen. 

Houd droge voedingsmiddelen daadwerkelijk droog

De Meulenaer legt tegenover de krant uit dat het ten eerste van belang is dat droge voedingsmiddelen, zoals maïzena en zout daadwerkelijk droog worden gehouden. Als droge levensmiddelen water opnemen, krijgen micro-organismen namelijk de kans zich te ontwikkelen, oftewel er kan schimmel ontstaan. Ook kunnen producten in poedervorm gaan samenklitten. Paneermeel kan door vochtopname ook nog eens minder hard of krokant worden. Noten, havermout en kruiden zijn bovendien gevoelig voor oxidatie, het vormen van een verbinding met zuurstof, waardoor ze sneller oud worden.

Zorg ervoor dat je voorraadkast koel en donker is

De producten in je voorraadkast dienen niet alleen droog te worden gehouden. Ze dienen ook koel te zijn. Niet 'koelkastkoud', maar wel wat frisser dan de gemiddelde kamertemperatuur. Temperatuur én licht kunnen het oxidatieproces namelijk versnellen. Vocht, licht en warmte zijn dus grote boosdoeners als het aankomt op de eetbaarheid van voedingsmiddelen in je voorraadkast. Maar als je hier dus op let, kunnen deze producten heel lang mee.

Houdbaarheid per product

Maar hoe zit het nou precies met de eet- en houdbaarheid van specifieke producten in de voorraadkast? Het AD heeft een aantal levensmiddelen voor je op een rijtje gezet:

Beperkt houdbaar

  • Tabasco: kan oxideren, waardoor de smaak kan afnemen. Eenmaal geopend is tabasco beperkt houdbaar; enkele weken in plaats van maanden. 'Laat je leiden door de geur van het product. Als je vindt dat het ranzig ruikt of smaakt, gebruik het dan niet meer', luidt het advies van de professor
  • Noten: ook noten zijn oxidatiegevoelig. Als je ze roostert ontstaan er echter ook antioxidanten, waardoor er meer aroma’s vrijkomen en ze langer goed zijn, maar ook hier kun je het beste je zintuigen gebruiken.
  • Gedroogde kruiden: als kruiden niet droog genoeg zijn, worden de enzymen die oxidatieprocessen stimuleren geactiveerd. Hierdoor kunnen de smaak, geur en intensiteit na enkele maanden al sterk afnemen. 
  • Koffie: ook koffie is oxidatiegevoelig. Koffie verliest zijn aroma als de verpakking open is, helemaal als het om gemalen koffie gaat. Na opening is koffie slechts een paar weken houdbaar. Daarna zal er een aromaverschil zijn. Voor hele, geroosterde bonen geldt echter dat ze een maand goed zijn.

Lang houdbaar

  • Balsamico
  • Peper: de intensiteit neemt mettertijd wel wat af.
  • Kauwgom: ook deze aroma’s vervluchtigen mettertijd. Kauwgom kan ook hard worden.
  • Cacaopoeder: smaak kan na een tijdje wat afwijken, omdat de aroma’s vervluchtigen.
  • Havermout: lang houdbaar, maar wel een beetje oxidatiegevoelig door bijgevoegde aroma’s zoals vanille, waardoor de smaak minder intens wordt.
  • Olijfolie: zeer stabiel, maar kan oxideren zodra de fles open is. Als de fles nog niet geopend is, is hij zeker een jaar houdbaar. Wel moet je extra voorzichtig zijn met extra vierge olie. Deze olie is namelijk niet geraffineerd en dus wat gevoeliger, waardoor er na verloop van tijd subtiele smaakverschillen kunnen ontstaan.

 Onbeperkt houdbaar

  • Suiker
  • Azijn
  • Dranken met met minimaal 10 procent alcohol.
  • Zout
  • Rijst
  • Pasta
  • Maïzena
  • Paneermeel

Bij welk voedingsmiddel uit de voorraadkast vragen onze volgers zich af hoelang het eetbaar blijft?

Radar legde deze vraag ook voor aan de volgers van de Radar-Instagramaccount. Een aantal andere producten die werden genoemd zijn Maggi, chocoladepasta, jam, bloem, linzen en mosterd. Voor deze producten geldt het volgende:

  • Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
  • Chocoladepasta en jam: volgens het Voedingscentrum kun je suikerrijk broodbeleg tot een jaar en mogelijk langer na THT nog eten, 'mits het er nog goed uitziet'.
  • Linzen: als de verpakking geopend is, kun je linzen een jaar bewaren. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder.

THT-datum

Concluderend kan er dus worden gesteld dat temperatuur, licht en vocht factoren zijn die je niet buiten beschouwing kunt laten. Je kunt de houdbaarheidsaanduiding op de verpakking aanhouden, als dat je voorkeur is. Voor voedingsmiddelen met een THT-datum geldt namelijk dat ze je ook nog (lang) na de houdbaarheidsdatum veilig kunt eten. Ken jij het verschil tussen een TGT-datum en een THT-datum? Uit onderzoek van Radar blijkt dat 50 procent van de respondenten de aanvullende houdbaarheidsrichtlijnen niet kent. Je kunt het onderzoek én de richtlijnen hier vinden:

Onderzoek Radar: helft kent aanvullende houdbaarheidsrichtlijnen voedsel niet

Bron: AD / Radar