background branding

Kwart van de Nederlandse huishoudens kan besparen door oversluiten hypotheek

221121 Hypotheek .jpg

Uit een onderzoek van de Nationale Hypotheekbond blijkt dat een kwart van de Nederlandse huishoudens kan besparen door te oversluiten van hypotheek. 40 procent daarvan heeft het meeste baat bij een hypotheek met duurzaamheidskorting. Dit meldde AM.

Gemiddeld wordt er 9.407 euro netto bespaard binnen een nieuwe rentevasteperiode met een hypotheek met duurzaamheidskorting. Dat heeft de Hypotheekbond becijferd via Hypotheekonderzoek.nl. Het gaat om huishoudens wier woning al over energielabel A beschikt. 

‘De consument realiseert de hoogste besparing via een duurzaamheidskorting’

107.191 anonieme dossiers van willekeurige huishoudens werden bekeken door Hypotheekonderzoek.nl. ‘De oversluitkosten en -boete zijn daarbij meegenomen in een nieuwe annuïtaire hypotheek met een rentevaste periode van twintig jaar. In bijna 40 procent van die gevallen realiseert de consument de hoogste besparing via een hypotheek met duurzaamheidskorting.’ 

Huishoudens waar een duurzaamheidskorting de meeste besparing oplevert, hebben in een kwart van de gevallen al energielabel A. ‘Hun eigenaren kunnen zonder meer overstappen. Bij vier op de tien huishoudens ligt deze korting binnen bereik, wanneer men stappen zet met hun huidige energielabel B of C-woning naar een beter label.’ De kosten kunnen wel hoger uitvallen dan wat de extra korting oplevert. 

De besparingen van ABN Amro, Woonnu en Triodos Bank

Huishoudens hebben drie partijen waar ze kunnen aankloppen voor voordeel. Woonnu is dikwijls het voordeligst, met een voordeel van 9.889 euro. ‘Dat is € 1.451 meer dan het gunstigste reguliere alternatief.’ Ruim de helft van de huishoudens zou kunnen besparen met een overstap naar Woonnu. Triodos Bank doet het iets minder goed: bijna de helft van de huishoudens kan daar gemiddeld iets meer dan 9.000 euro besparen. ABN Amro valt een stuk lager uit met een voordeel van ruim 4.000 euro bij slechts 1 procent van de huishoudens. 

Overstappen naar energielabel A betekent volgens de onderzoekers ook een lagere energierekening, meer woongemak en een hogere WOZ-waarde. 

Bron: AM