KWF: 'Financiële grens aan kankerbehandeling'

De overheid moet duidelijk vastleggen hoeveel geld een extra gezond levensjaar mag kosten. Daarvoor pleit KWF Kankerbestrijding. Zonder normen dreigt willekeur, waarschuwt de organisatie.

KWF signaleert in een verschenen rapport een spagaat: er komen steeds meer kankergeneesmiddelen die levens kunnen redden, verlengen of de kwaliteit ervan verbeteren. Die middelen zijn echter ook duur, terwijl de zorguitgaven maar beperkt mogen stijgen. De kosten van kankergeneesmiddelen zijn afgelopen 10 jaar verdrievoudigd. Door de vergrijzing zullen de kosten alleen maar stijgen.

Behandeling vanuit financiële overweging


Behandeling vanuit financiële overweging

De angst van KWF is dat per ziekenhuis, of zelfs per spreekkamer, op basis van financiële overwegingen wordt bepaald of een patiënt een duur geneesmiddel wel of niet krijgt. 'Kankerpatiënten zullen daardoor niet altijd de juiste behandeling krijgen.' Samen met deskundigen moet de overheid daarom vaststellen wanneer een geneesmiddel 'kosteneffectief' is en daarmee ook wat een extra gezond levensjaar mag kosten.

Volgens de organisatie is een 'maatschappelijke en politieke discussie' over het onderwerp gewenst. Het zou niet de eerste keer zijn dat discussie ontstaat over het vergoeden van dure behandelingen. Zo ontstond in 2012 ophef nadat het College voor Zorgverzekeringen had geadviseerd om medicijnen voor de zeldzame ziekten Pompe en Fabry niet meer te vergoeden via het basispakket. Dat gebeurde uiteindelijk niet: het lukte de overheid de prijs van de medicijnen flink omlaag te krijgen.

Bron: ANP / De Volkskant