background branding

Nieuwe immuuntherapie kansrijk tegen uitzaaiing

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum UMC+ in Maastricht hebben een veelbelovende methode gevonden voor het bestrijden van kankercellen, ook bij uitzaaiingen. Dat meldt het AD.

Experimenten tonen dat een combinatie van bestraling en een nieuwe vorm van immuuntherapie kankercellen effectief kan bestrijden: 75 procent van de tumoren verdwijnt, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Cancer Research. Uitzaaiingen van kankercellen zijn in veel gevallen dodelijk, omdat de kankercellen normaliter onzichtbaar zijn voor het eigen afweersysteem. De nieuwe methode stimuleert het eigen afweersysteem om kankercellen aan te vallen.

'Trucje'

Normaal is de immuunreactie echter niet sterk genoeg, maar door een 'trucje' lukt dat nu wel, zeggen de onderzoekers. De methode voorziet in een stof die zich alleen hecht aan tumorcellen. 'De immuunreactie die al is opgewekt door de bestraling, wordt enorm versterkt na de gerichte immuuntherapie,' zegt onderzoeker Karen Zegers. De onderzoekers gaan de methode nu uittesten bij een groep patiënten.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad