Laat je niet inpakken door verrassingsreizen!

vakantie_stress_800x628.jpg

Houd jij ervan om je vakantie tot in de puntjes te regelen, of ga je liever op de bonnefooi? Als je je graag laat verrassen, kun je terecht bij verschillende reisbureaus. De Consumentenbond nam de proef op de som en boekte drie verrassingsreizen. De hamvraag: ben je goedkoper uit als je zelf boekt?

De Consumentenbond vergeleek de reizen van Bebsy.nl, Verrassingstickets.nl en srprs.me. Zijn de kosten echt zo laag als op de site wordt gezegd? Hoe zit het met vluchthavens en vliegtijden? Is het hotel een beetje oké? Hoe verrassend is de bestemming?

Bebsy

De 99 euro voor een Suprise Stedentrip is een vanafprijs: alleen op bepaalde dagen betaal je 99 euro. Bovendien geldt dat voordeeltje alleen als je op Charleroi (België, 235 kilometer vanaf Utrecht) vliegt. Als je via Eindhoven gaat betaal je volgens de Consumentenbond een stuk meer: 159 euro.

Vakantiegangers komen voor nog meer 'verrassingen' te staan: een eenpersoonstoeslag (64 euro) en de verplichte boekingskosten (20 euro). Voor een viersterrenhotel betaal je 15 euro meer (dit werd niet in de advertentie vermeld) en voor een ontbijtje ook nog eens 15 euro. Totaalprijs? Geen 99 euro maar 257,60 euro.

Vier uur later krijgt de Consumentenbond de bestemming al door: het wordt Boedapest. De vakantiegangers worden zo vroeg verwacht op Eindhoven, dat een reis met het openbaar vervoer niet mogelijk is. Het hotel valt ook behoorlijk tegen: 'ronduit vies', aldus de bond. De wijk kan volgens de reisgids 's avonds beter vermeden worden.

De eindconclusie voor Bebsy: de reis heeft ongeveer 202 euro gekost. Wanneer je zelf boekt en flexibel bent met de vluchttijden, ben je bijna de helft goedkoper uit.

Verrassingstickets.nl

De bond is positiever over de vermelding van de extra kosten bij concurrent Verrassingstickets.nl. Je betaalt 149 euro voor 3 dagen (inclusief ontbijt, verblijf en vlucht). Wil je op donderdag, vrijdag of zaterdag weg dan betaal je 30 euro meer. Je mag 10 kilo aan handbagage meenemen. Als je boekt kun je alleen kiezen voor een groep luchthavens, zoals: Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Weeze.

Ben je al in een bepaalde stad geweest? Je kunt een bestemming uitsluiten, dat kost 5 euro (bij Bebsy kan dit overigens ook, maar daar betaal je drie keer zoveel: 15 euro).

De bestemming wordt vier dagen later duidelijk: op de reisbescheiden staat... Venetië. Nu ja, dat klopt niet helemaal. Venetië ligt namelijk zo'n 40-70 minuten rijden van het vliegveld (transfer van 18 euro niet inbegrepen). Het hotel ligt overigens ook niet in Venetië maar in Mestre (een kwartier met de bus vanaf Venetië).

De hotelkamer is niet 'uitgesproken vies', op de badkamer na, dan. Daar vind de Consumentenbond haren en schimmel. Uit de berekening van de bond blijkt dat de reis ongeveer 121 euro heeft gekost. Als je zelf goed zoekt, kun je een vlucht vinden van 50 euro en betaal je 55 euro voor een tweepersoonskamer: 105 euro in totaal dus.

Srprs.me

De website van het laatste reisbureau, srprs.me, noemt de Consumentenbond 'helder'. Je komt niet voor onaangename verrassingen te staan: je betaalt geen extra kosten voor bijvoorbeeld de boeking.  Het 'City Tripping'-pakket kost volgens de bond 250 euro (overigens zijn deze kosten op de website nu 230 euro). Je vliegt 'op fijne tijden' vanaf Schiphol, en je gaat sowieso niet naar Londen, Parijs en Barcelona. Pas een week voor vertrek hoor je hoe laat je precies op Schiphol moet zijn (7:30 uur) en hoe warm het is op je vakantiebestemming (15 graden).

Die bestemming blijkt Dublin te zijn. Het hotel dat srprs.me heeft geregeld staat hoog aangeschreven op Zoover, en volgens de bond is dat terecht. Je verblijft bovendien in het centrum van Dublin.

Een retourtje Dublin kost 107 euro als je deze twee maanden van te voren boekt, het hotel zo'n 50 euro per nacht: 212 euro samen dus. srprs.me gebruikt 85 procent van het totaalbedrag voor de reis en het verblijf, de rest gaat naar personeelskosten en het kantoor.

Bron: Consumentenbond