Consumententip: Oververzekerd op vakantie, zonde van je geld

verzekeren_dubbel_verzekerd_paraplu_628.jpg

'Better safe than sorry', zegt bijna drie kwart van het Radar Testpanel, waar het oververzekeren op reis betreft. Zonde, want dubbel verzekeren betekent geld weggooien. Dubbel uitbetalen is er namelijk niet bij. Lees waar je op moet letten.

Blijf je in Nederland? Dan hoef je géén medische kosten te verzekeren: je bent immers verzekerd via je ziektekostenverzekering. Let ook op of je bagage wel of niet extra moet verzekeren: dit kan via een 'buitenhuisdekking' ook al bij je inboedelverzekering zijn inbegrepen. Het kan dus zomaar zijn dat alles al gedekt is.

Wat vergoedt je zorgverzekering al?

Ga je naar het buitenland, ook dan is het verstandig om de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering erop na te slaan. Vergoedt je zorgverzekering in het buitenland alleen het bedrag dat een behandeling in Nederland zou kosten? Dan verzekert de module 'medische kosten' je voor het bedrag dat een behandeling extra kost, over de grens. Echter: sommige zorgpakketen vergoeden in het buitenland meer dan de tarieven die op de Nederlandse markt gelden: in dat geval hoef je medische kosten dus niet extra mee te verzekeren.

Waardevolle spullen

Bepaalde elektronica heb je wellicht los verzekerd: je telefoon, je laptop… Bekijk dan de polisvoorwaarden van deze verzekering voordat je overgaat tot het extra verzekeren van waardevolle spullen. Als je 'losse' verzekering ook schade, verlies of diefstal op reis verzekerd, hoef je dit niet extra aan te vinken.

Tip: heb je een doorlopende reisverzekering? Controleer dan niet alleen vóór je op vakantie gaat of alles verzekerd is, maar kijk ook na je reis of je misschien bepaalde onderdelen (werelddekking, gevaarlijke sporten, et cetera) weer uit wilt zetten.

Huisdierverzekering

Bij sommige reisverzekeringen is je huisdier automatisch meeverzekerd. Heb je ook thuis een huisdierverzekering lopen? Wellicht kun je de buitenlandmodule daarin uitzetten. Het is sowieso verstandig om ook wat betreft je huisdier de polissen van je reisverzekering en je 'thuisverzekering' naast elkaar te leggen voor vertrek.

Wegenwacht

Steeds meer dealers bieden 'dealergarantie', 'garagegarantie', of iets wat daarop lijkt aan: wegenwachtservice vanuit de het garagebedrijf. Dit kan ook onderdeel zijn van een onderhoudspakket. Daardoor kun je dus verzekerd zijn voor pech onderweg, zonder dat je dat weet. De voorwaarden van deze services lopen sterk uiteen. Bekijk daarom, voordat je je wegenwachtpakket afsluit of uitbreidt, waarvoor je eventueel al bent verzekerd. Let ook op of dit onderdeel wellicht ook via je reisverzekering is gecoverd.

Lees ook:Testpanel-resultaat: Ik ga op reis en ik verzeker...Consumententip: Wel of geen reisverzekering?Consumententip: Wel of geen annuleringsverzekering?