Let op: repatriëring niet in basispakket

gipsvlucht_repatriering_800.jpg

Zorgverzekeraar Menzis dekt de repatriëring van een in Trinidad en Tobago overleden Nederlander niet. Dat zeggen drie dochters van de vrouw in het AD donderdag. Dat is niet zo vreemd: repatriëring van een stoffelijk overschot zit in Nederland niet in het basispakket.

Angelique de Hek overleed zondag op 46-jarige leeftijd. Haar dochters willen haar zo snel mogelijk naar Nederland halen, maar dit wordt niet gedekt door de basisverzekering die de Arnhemse bij Menzis afsloot. Voor het thuisbrengen van het lichaam, dat nu in een uitvaartcentrum in het Caribische land ligt, had ze volgens de verzekeraar een aanvullende verzekering moeten nemen.

Dit is, hoewel het voor de betrokkenen een drama kan zijn, niet vreemd van Menzis, zegt Rik van Druten van Zorgverzekeraars Nederland. Repatriëring van een stoffelijk overschot naar Nederland wordt niet vergoed vanuit het basispakket in Nederland.

Medisch vervoer soms wél vergoed

Wanneer iemand nog in leven is kan er in sommige gevallen wél medisch vervoer worden vergoed vanuit het basispakket. Als je in het buitenland op vakantie bent en er is een medische noodzaak tot (verzekerde) zorg die niet beschikbaar is op de plek waar jij bent, kan dit soms worden vergoed. Het gaat hier wel om uitzonderlijke gevallen, overal in Europa zou je in principe in een ziekenhuis geholpen kunnen worden. Dat je liever in Nederland geholpen zou willen worden is geen reden voor vergoeding uit de basisverzekering.

In deze gevallen is ook niet letterlijk sprake van repatriëring omdat je niet per se naar Nederland wordt gebracht, maar naar het dichtstbijzijnde capabel geachte ziekenhuis. Indien er sprake is van een medische noodzaak tot deze (verzekerde) zorg, worden ook de kosten voor het vervoer naar het ziekenhuis dan vergoed uit het basispakket.  

Zorg in het buitenland wordt vergoed tot aan de kosten die in Nederland voor deze zorg zouden zijn gemaakt. De kosten die daar boven komen kun je dekken met een aanvullende verzekering of met een reisverzekering. Aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar. Het is dus belangrijk goed de polisvoorwaarden door te lezen. Reisverzekeringen vergoeden in ieder geval wel altijd repatriëring, aldus het Verbond van Verzekeraars.

Ik ga op reis en ik verzeker...

Wil je er zeker van zijn dat repatriëring gedekt is, sluit dan een reisverzekering af. Mogelijk ben je dan dubbel verzekerd, maar dan ben je niet de enige: 48 procent van de respondenten van ons Radar Testpanel-onderzoek controleert niet of ze zich dubbel verzekerd hebben.

Bron: ANP