Consumententip: Wel of geen reisverzekering?

vakantie_vliegen_verzekering_628.jpg

Wanneer je op vakantie gaat, kun je kiezen uit talloze verzekeringen en aanvullende pakketten. Wat is wijsheid? En waar moet je op letten? Radar legt het uit.

Een reisverzekering sluit je af om geen financieel risico te lopen in het geval van onverwachte gebeurtenissen op reis. Ongevallen, diefstal of verlies van je spullen bijvoorbeeld.

'Maar ik blijf in Nederland'

Uit onderzoek onder het Radar Testpanel blijkt dat veel mensen geen reisverzekering afsluiten omdat ze in Nederland blijven. Uiteraard zijn je medische kosten in dit geval sowieso gedekt via je zorgverzekering. Ook kan het zijn dat onverwachte kosten binnen Nederland gedekt worden via de zogeheten 'buitenhuisdekking' van je inboedelverzekering. Dit hoeft echter niet standaard in je inboedelpakket te zitten, en de voorwaarden verschillen per verzekering.

Het kan dus alsnog verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten voor een vakantie binnen de landsgrenzen. Vaak geldt als voorwaarde dat je een overnachting moet hebben geboekt: op die manier is het voor de verzekeraar duidelijk dat je daadwerkelijk op reis bent. Het maakt daarbij niet uit hoe ver van huis je op vakantie gaat of zou gaan.

Bij sommige verzekeraars is een reisverzekering met Nederland-dekking ook geldig binnen België en Luxemburg, of bij een dagtrip naar het buitenland.

Europa-dekking ook buiten Europa

Verzekeraars nemen Europa-dekking lekker breed. Behalve Europese landen vallen ook andere landen rond de Middellandse Zee hieronder. In welke landen je precies gedekt bent, kun je het beste even nagaan bij je eigen verzekeraar. In het geval van werelddekking ben je – logischerwijs – overal ter wereld verzekerd. Let op: uitzonderingen hierop kunnen wel gelden voor zakelijke verzekeringen.

Kortlopende of doorlopende verzekering?

Wanneer je, uitgesmeerd over een heel jaar, langer dan 2 à 3 weken op vakantie gaat, kan een doorlopende reisverzekering al goedkoper zijn dan een kortlopende variant. Hierbij tellen weekendjes weg ook mee.

Kinderen en ander reisgezelschap

Veel reisverzekeringen vergoeden kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis mee. Voorwaarde kan wel zijn dat de kinderen op hetzelfde adres wonen als jij. Wanneer je een reisverzekering afsluit met meerdere personen, kan dit invloed hebben op de hoogte van de maximumvergoeding: deze kan voor de groep lager liggen dan bij de optelsom van individueel afgesloten polissen.

Medische kosten

Via je reisverzekering kun je je medische kosten meeverzekeren. Uiteraard heb je ook de dekking van je zorgverzekeraar. Maar wanneer die enkel de in Nederland geldende vergoeding betaalt, staat je reisverzekering (tot een bepaald bedrag) garant voor de kosten die hier bovenop kunnen komen. Sommige verzekeraars vergoeden ook het eigen risico van je zorgverzekering.

Let op: Ga je een 'gevaarlijke' sport ondernemen? Dat moet je aanzetten in je polis, en daar extra premie voor betalen.

Extra verzekeren

Sommige bagage is niet automatisch meeverzekerd. Kostbare spullen bijvoorbeeld, zoals elektronica, sieraden, instrumenten of een sportuitrusting moeten vaak los worden verzekerd. Dit kan tevens gelden voor andere zaken die een dagwaarde van boven een bepaald bedrag hebben: controleer dit dus. Ook vervoersmiddelen (bijvoorbeeld je camper) vallen meestal niet onder je reisverzekering.

En m'n cavia?

Neem je een huisdier mee op vakantie? Kijk of je deze apart moet (en wil) verzekeren voor medische kosten onderweg, of voor annulering of afbreken van je vakantie vanwege ziekte of overlijden van je huisdier. Let wel op het maximumbedrag dat je uitbetaald kan krijgen: dierenartskosten kunnen immers flink oplopen. En: je moet door middel van een chip kunnen aantonen dat het dier daadwerkelijk bij jou hoort. Je cavia verzekeren is dus tevergeefs.

Lees ook:Testpanel-resultaat: Ik ga op reis en ik verzeker...Consumententip: Wel of geen annuleringsverzekering?Consumententip: Oververzekerd op vakantie, zonde van je geld