Ik ga op reis en ik verzeker…
Een reisverzekering sluiten we bijna allemaal af, als we op vakantie gaan. Een annuleringsverzekering daarentegen niet. Bijna de helft van het Testpanel controleert bovendien niet op dubbele verzekeringen. Van wie dat wel doet, zou de helft de polis alsnog niet aanpassen.
Allereerst wat statistieken over de vakantieplannen dit seizoen. 68 procent van het Testpanel gaat dit seizoen op vakantie, waarvan een derde zelfs meerdere keren. Voor de 22 procent die niet op vakantie gaat, is geld het grootste probleem.
Bestemming Europa
Bijna twee derde van de vakantiegangers blijft binnen de Europese grenzen, 11 procent gaat daaroverheen. Ruim een vijfde blijft in eigen land, 2 procent heeft de bestemming nog niet bepaald. Rondreizen doet 30 procent, de overige 70 procent blijft op één plek.
All versus 'non' inclusive
De meesten (37%) boeken alleen hun verblijf, 19 procent boekt ook ontbijt mee. 9 procent gaat voor all inclusive-formules. Hotels zijn verreweg het meest populaire verblijf.
Het liefst boeken mensen hun vakantie rechtstreeks bij het verblijf van hun keuze zelf: ruim een derde (36%) doet dat. Een kwart boekt via (de site van) een reisbureau. 10 procent maakt gebruik van een vergelijkingssite, zoals Hotels.nl, Booking.com et cetera. Een flink aantal mensen geeft aan op de bonnefooi te reizen en dus niets van tevoren te boeken.
Reisverzekering
Slechts een kleine groep vakantiegangers sluit geen reisverzekering af. De grootste groep heeft een doorlopende reisverzekering die alles al dekt, 2 procent breidde de doorlopende verzekering speciaal voor de vakantie dit seizoen uit.
Bijna de helft van degenen zonder reisverzekering verklaart het financiële risico liever zelf te dragen. 20 procent vindt het te duur, 11 procent vindt de voorwaarden om in aanmerking te komen voor vergoeding te strikt. Een kleine groep geeft aan geen reisverzekering te hebben omdat zij in Nederland blijven. Is het waar dat een reisverzekering dan overbodig is? Het antwoord lees je in dit artikel.
Annuleren voor eigen risico
Annuleringsverzekeringen zijn minder populair. Toch sluit de grootste groep (56%) wel een dergelijke verzekering af. 42 procent doet dit niet. De redenen hiervoor zijn gelijk aan de redenen om geen reisverzekering te nemen: mensen nemen het risico liever zelf, vinden het te duur of de voorwaarden te strikt.
"De kans dat ik moet annuleren is zo klein, dat ik de gok waag. Bovendien moet er dan zo'n dramatische gebeurtenis hebben plaatsgevonden (strikte voorwaarden) dat die paar honderd euro me in zo'n situatie ook niks kan schelen."
Daarnaast geven veel mensen aan dat ze geen risico lopen omdat ze niets van tevoren boeken, of omdat ze lastminute afreizen. Bij sommigen speelt mee dat ze naar een vertrouwd adres gaan. Dit zijn slechts ten dele redenen om je niet tegen annulering of afbreken van je vakantie in te dekken. Lees meer: Wel of geen annuleringsverzekering?
Wegenwacht
Van de auto-, camper- en motorrijders op vakantie heeft 54 procent al een wegenwachtservice die alles dekt. 5 procent breidt het pakket speciaal voor de vakantie uit. Van 10 procent dekt het wegenwachtabonnement niet alles, maar wordt deze niet uitgebreid. Een kwart doet helemaal niet aan wegenwacht, óók niet op vakantie. Sommigen zijn via een speciale dealergarantie al via de garage verzekerd voor pech onderweg.
"Zorg dat je een goede auto hebt. Mocht er dan nog wel iets gebeuren dan kun je alsnog direct lid worden van de Wegenwacht. Kost wel iets meer maar gezien al de jaren die ik het al zonder doe is het zo dus wel voordeliger."
Sommigen nemen nog een extra verzekering waarbij ze al het eigen risico afkopen voor schade aan een (gehuurde) auto of camper. Vervoersmiddelen zijn namelijk niet standaard inbegrepen bij een reisverzekering.
Dubbel verzekerd, dubbel zeker?
De meeste Testpanel-leden controleren niet of ze zich dubbel hebben verzekerd (48%). Van wie het wel controleert, zou de helft de polis voor de zekerheid niet aanpassen. Dubbel verzekerd zijn is niet verboden, maar dubbel uitbetaald krijgen wel. Zonde van het geld dus. Lees hoe je controleert of je oververzekerd bent.Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 35.097 leden van het Radar Testpanel mee. Het onderzoek vond plaats tussen 11 en 29 juni 2015.
Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 90.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of voor nieuwsberichten op de website radartv.nl.