Laatste kans voor je vijfje of geeltje: lever je guldens uiterlijk donderdag in

Heb je nog ergens een oud vijfje of geeltje liggen? Dan is deze week je laatste kans om ze om te ruilen voor euro’s. De Nederlandsche Bank (DNB) accepteert de 5- en 25-guldenbiljetten nog tot donderdag 1 mei 2025. Daarna zijn deze specifieke biljetten niet meer in te wisselen. Hoe werkt dat precies, hoeveel krijg je ervoor terug en is inwisselen eigenlijk wel verstandig?
Om welke biljetten gaat het?
- Twee versies van het 5 guldenbiljet, allebei met Joost van den Vondel erop.
- Het 25 guldenbiljet, met Jan Pieterszoon Sweelinck, beter bekend als het geeltje.
Deze biljetten verdwenen op 1 mei 1995 uit de omloop, 30 jaar geleden. Het biljet bestaat nog, maar het is geen wettig betaalmiddel meer. De Nederlandsche Bank heeft een afspraak dat 30 jaar nadat een biljet buiten de omloop is, er nog ruimte is om te wisselen. Dat is de reden waarom er nu een deadline is voor de 5- en 25 guldenbiljetten, die in 1995 werden vervangen door 5 gulden muntstuk en het 25 guldenbiljet met het roodborstje.
Overige biljetten zijn allemaal ingetrokken op het moment dat de euro is ingevoerd, op 1 januari 2002. De deadline om deze biljetten in te leveren is dus 30 jaar later, op 1 januari 2032.
Wat krijg je ervoor terug?
DNB gebruikt nog steeds de vaste omrekenkoers van 1 euro = 2,20371 gulden:
- 5 gulden = 2,27 euro
- 25 gulden = 11,34 euro
Heel rijk word je er dus niet van. Alsnog is het beter om ze voor dit bedrag in te leveren dan om ze zomaar weg te gooien. Volgens Rob Pijpers, hoofd cashbeheer, bevatten ze stoffen als microplastics en metaal, en horen ze dus niet in het gewone afval. Liever wisselen nu je de kans hebt, of bewaren voor je (klein)kinderen, als je vermoedt dat het biljet later nog iets waard wordt.
Hoe lever je ze in?
Inleveren kan alleen na aanmelding via de website van DNB. Let op: de deadline van donderdag 1 mei is dus niet voor het inleveren zelf, puur voor het aanmelden. In de tijd daarna wordt je aanmelding beoordeeld en hoor je of je het kunt opsturen (kleine bedragen, op eigen risico) of langs moet komen bij het DNB-loket. Het kan zijn dat DNB aanvullende vragen stelt over de herkomst van het geld, bijvoorbeeld om witwassen tegen te gaan.
Het heeft dus geen zin om op de bonnefooi bij de DNB langs te gaan met een zak guldens.
Nog 425 miljoen euro in omloop
Sinds DNB in januari van dit jaar een oproep plaatste, ontvingen ze al 3.900 biljetten van 5 gulden en 4.200 biljetten van 25 gulden. Veel mensen gebruiken dit moment om ook de rest van hun guldenbiljetten die nog in omloop is in te leveren. Van andere coupures kwamen ongeveer 16.000 biljetten binnen.
Dat is een klein deel van het aantal biljetten dat men nog heeft liggen. DNB schat dat er in totaal nog 34 miljoen guldenbiljetten uitstaan, met een totale waarde van 425 miljoen euro.
Heb je nog vragen over het inleveren van je guldens, kijk dan op de website van DNB voor meer informatie.