Lampen krijgen nieuw energielabel met QR-code

energielabel.jpg

Komende woensdag krijgen lampen een nieuw energielabel. Dit nieuwe label is makkelijk te herkennen. Het loopt van A naar G en bevat ook een QR-code. De oude labels, die gaan van A++ naar E, verdwijnen geleidelijk aan uit de schappen, meldt Milieu Centraal, die informatie geeft over energie en milieu.

Advies

'Nieuwe labels en oude labels liggen dus nog een poos naast elkaar, maar welke verpakking ook om de lampen zit, kies altijd voor een ledlamp met het beste label', stelt Milieu Centraal. 'Kijk goed of je de juiste fitting hebt en let ook op het energieverbruik per 1000 uur. Die informatie vind je ook op het label.' 

Duurzamer

Een ledlamp is volgens het instituut niet duurder dan andere lampen, maar gaat wel veel langer mee en is veel zuiniger. Een ledlamp heeft maar 10 procent nodig van de elektriciteit die een gloeipeertje verbruikt voor dezelfde hoeveelheid licht. Halogeen is in aanschaf en gebruik duurder en gaat minder lang mee dan een ledlamp.

Het nieuwe label wordt in de hele Europese Unie ingevoerd en is voorlopig ook de laatste labelvernieuwing. In maart is het energielabel al vervangen van koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, televisies en andere beeldschermen.

Energielabels televisies

Ook voor televisies is er nu een energielabel dat loopt van A, voor de zuinigste, tot G, voor de energieslurpers. Maar er is bij nieuwe tv’s iets geks aan de hand: label G overheerst. In dit artikel kun je lezen hoe dat komt en hoe je tóch voor een zuinige tv kunt kiezen.

Bron: ANP