Tv-uitzending 29 maart 2021

Het nieuwe energielabel voor je woning blijft onze aandacht vragen. Waarom moet je er tot wel 500 euro voor betalen en wat heb je er eigenlijk aan? Ook in de uitzending: wat als je niet gehoord wordt na een medische misser? En: welke rechten heb je omtrent de bomenkap in je buurt?

De zin of onzin van het nieuwe verplichte energielabel

Het is niet voor het eerst dat Radar er aandacht aan besteedt, het energielabel voor je huis. Sinds 2015 ben je verplicht een energielabel te overhandigen aan de koper als je je huis verkoopt. Dat label kon je makkelijk online aanvragen voor 7,50 euro. Wat informatie invullen, een paar foto’s uploaden en klaar is Kees.

Maar sinds begin dit jaar ben je verplicht een energieadviseur de keuring te laten doen. Ze komen langs, lopen een lijst met punten af die ze moeten controleren en maken daarna een rapport met een daaraan gekoppeld energielabel. Kosten, minimaal 200 euro met prijzen die oplopen tot wel 500 euro.

Radar nodigt drie energieadviseurs uit in een huis van een eigenaar die het wil verkopen. Wat controleren ze, waarom zijn er zulke grote prijsverschillen en belangrijkste vraag, wat heb je eigenlijk aan het energielabel? Radar zoekt het uit.

Klem zitten in het systeem | Radar checkt

Je valt hoogzwanger uit bed en komt ongelukkig terecht op je elleboog. In juli 2015 ga je naar het ziekenhuis voor een routinematige kijkoperatie in je elleboog. Na de ingreep is je rechterhand verlamd en blijkt een zenuw doorgesneden. Dit overkwam Femke Sprenkeling-Möller. Inmiddels probeert ze al ruim 5,5 jaar de arts en het ziekenhuis aansprakelijk te stellen, echter zonder resultaat. Want de vraag is, is het fout gegaan of fout gedaan? Het aantonen van een eventuele medische misser is ontzettend lastig voor elkaar te krijgen.

Femke schakelt eind juli 2015 DAS, haar rechtsbijstandverzekering, in om het ziekenhuis aansprakelijk te stellen voor haar letsel. Alleen zetten die bepaalde stappen waar Femke het helemaal niet mee eens is, en dus schakelt ze later een externe advocaat in. Ze zit ondertussen in een impasse en schakelt de hulp in van Fons.

Bomenkap door de gemeente

Sinds de corona pandemie is een wandeling door je eigen buurt voor veel Nederlanders het uitje van de dag. Als er dan meerdere bomen gekapt worden in de wijk valt dat meteen op. Dat was ook het geval bij twee inwoners van het Friese Dokkum. De bomen bij hun huis waren zonder inspraakmogelijkheid van de gemeente verdwenen.

Wanneer ze hun beklag doen blijkt dat er helemaal geen regelgeving is en en de gemeente zoveel bomen mag kappen als ze wil. En als er geen regels zijn, kan je er ook niet tegen protesteren. Steeds meer burgers hebben vragen over het beleid dat hun gemeente voert op het gebied van groenvoorziening. Wat zijn je rechten als burger wat betreft de bomenkap in je eigen wijk? Radar zoekt het uit.