Lancering campagnevideo: 'De borstimplantaten hebben mij bijna het leven gekost. Ik stortte opeens in elkaar'

16082021 borstimplantaten.jpeg

Experts en gedupeerden van zwetende borstimplantaten hebben de krachten gebundeld voor een collectieve claim tegen fabrikant Allergan. Onder leiding van Jamie Crafoord van het platform 'Calm Your Tits' willen ze de kosten van de verwijdering van siliconen borstimplantaten vorderen. Er is nu ook een campagnevideo gelanceerd om aandacht te vragen voor deze claim.

Het platform is opgezet om vrouwen op de risico's van borstimplantaten te wijzen.

Verhoogde kans op lymfeklierkanker

De ruwe borstimplantaten van Allergan zijn sinds december 2018 van de markt gehaald wegens een verhoogde kans op BIA-ALCL, een vrij zeldzame vorm van lymfeklierkanker. De implantaten mogen niet meer geplaatst worden, maar dit neemt niet weg dat er nog duizenden vrouwen hiermee rondlopen.

De kosten van preventieve verwijdering worden namelijk niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Volgens de betrokken instanties moet er eerst meer onderzoek worden gedaan. Dit terwijl gedupeerden iedere dag het risico lopen om ernstig ziek te worden. De verwijdering kost gemiddeld zo’n 4.000 euro. Ook Crafoord werd ziek van de Allergan-borstprotheses.

'Gel bleed'

De verwijdering wordt overigens wel vergoed bij voortdurende klachten. In werkelijkheid is dit echter lastig aan te tonen omdat de klachten niet eenduidig zijn. Wetenschappelijk onderzoeker Henry Dijkman stelt dat dit komt door het feit dat álle implantaten siliconen afgeven die zich vervolgens kunnen verplaatsen naar verschillende plekken in het lichaam. De reacties en dus de klachten kunnen daardoor sterk verschillen. Uit onderzoek is gebleken dat de siliconen zelfs in de organen en hersenen van patiënten kan terechtkomen.

Petitie

Hoewel er grote belangstelling was voor de petitie, die in september 2020 werd gelanceerd, heeft Zorginstituut Nederland haar standpunt over de vergoeding niet aangepast. De petitie leverde 28.000 handtekeningen op, maar veel gedupeerden blijven nu noodgedwongen rondlopen met de implantaten waardoor de klachten kunnen verergeren.

Campagnevideo

Inmiddels hebben meer dan duizend vrouwen zich aangemeld voor de claim van het collectief van Stichting Allergan Claim. Naast de explantatiekosten wil de stichting ook een schadevergoeding wegens onder meer siliconenlekkage. De stichting hoopt meer aandacht hiervoor te krijgen met de campagnevideo. 'We willen meer bewustwording rondom de Allergan-implantaten creëren. Je kunt de video hier bekijken. Ook kun je je nog steeds aanmelden bij de stichting. De volgende stap is de gang naar de rechter.

De 'Implant Files' bij Radar

In 2018 werd op initiatief van Radar en Trouw internationaal journalistiek onderzoek gedaan naar de gevolgen van borstimplantaten. Dit onderzoek resulteerde in de docu-serie 'The Implant Files'. Het onderzoek wees uit dat het toezicht op de controle van implantaten en medische hulpmiddelen zo achterloopt dat ernstige bijwerkingen heel lang onopgemerkt blijven. Hierdoor komen zelfs levens in gevaar. De siliconen implantaten met ruwe buitenkant werden ook al besproken in deze uitzending van Radar. Wat er moest gebeuren met vrouwen die al met deze implantaten rondliepen,  was ook toen al onduidelijk. 

Onderzoek Radar 2020

Radar deed Radar in 2020 weer onderzoek. Ditmaal naar de behandeling van bijwerkingen van de implantaten. Uit ons onderzoek bleek dat vage klachten door borstimplantaten vaak niet herkend en erkend worden door artsen.