Landelijk vuurwerkverbod tijdens oud & nieuw

19112021Vuurwerkverbod.jpg

Er komt toch een landelijk vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag besloten, melden ingewijden. Een dag eerder lekte nog uit dat het kabinet ertoe zou neigen dit jaar tijdens oud en nieuw geen verbod af te kondigen.

Burgemeesters en artsen riepen het kabinet op om toch een verbod af te kondigen, omdat de ziekenhuizen het extreem druk hebben door het coronavirus. Ze zouden moeilijk nog meer toeloop aankunnen van mensen die gewond raken door het afsteken van vuurwerk.

Verbod wegens druk op de zorg

Vorige jaarwisseling was er voor het eerst een algeheel landelijk vuurwerkverbod in verband met de hoge besmettingsgraad en volle ziekenhuizen.

Sinds begin december 2020 was sowieso al een groot deel van het vuurwerk verboden. Alleen siervuurwerk is sindsdien nog toegestaan, zo had het kabinet al voor de coronapandemie besloten. Knalvuurwerk zoals rotjes, vuurpijlen, knalstrengen en enkelschotsbuizen zijn daardoor al uit den boze. Vuurwerkverkopers mogen deze producten ook niet meer in bezit hebben of verkopen. 

Update

Reactie demissionair zorgminister

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge vindt het 'goed en verstandig' dat er dit jaar opnieuw een vuurwerkverbod geldt tijdens de jaarwisseling. Doorslaggevend voor het demissionaire kabinet is 'de nog steeds toenemende druk in de zorg', zei De Jonge na afloop van de ministerraad.

'De cijfers blijven nog wel even stijgen zoals het er nu naar uitziet. Er is grote onzekerheid tot hoeveel drukte het coronavirus zal leiden in de zorg rond de jaarwisseling, maar je moet nú een besluit nemen. Dat is de reden dat we hebben gezegd: beter van niet.' De Jonge verwees naar het eerste vuurwerkverbod van vorig jaar. 'Toen zagen we dat het leidde tot veel minder drukte op de spoedeisende hulp en voor de hulpdiensten.'

Volgens hem heeft de ministerraad alle perspectieven gewogen. 'Dan kan de conclusie alleen maar zijn dat de druk op de zorg ongelooflijk toeneemt en alles wat je kunt doen om de druk op de zorg te verlichten, moet je willen doen.'

Bron: ANP