Lange wachtlijsten ggz: praktijkondersteuner krijgt het drukker

16maartpraktijkondersteuner.jpg

Door de aanhoudende wachtlijsten bij de ggz is het ook drukker bij de praktijkondersteuner huisartsenzorg ggz (poh-ggz). De wachttijden lopen op, zeggen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Landelijke Vereniging POH-GGZ, waarover NU.nl bericht.

De poh-ggz wordt sinds 2008 ingezet om patiënten met psychische of psychosociale problemen te helpen. De praktijkondersteuner richt zich vooral op het geven van advies en voorlichting en op kortdurende behandelingen. Als het nodig is, worden de patiënten doorverwezen naar de reguliere en specialistische ggz.

De wachtlijsten zijn flink opgelopen

Uit de in januari gepubliceerde Monitor Toegankelijkheid van Zorg van de NZa blijkt dat de wachtlijsten recent fors zijn opgelopen. Specifieke cijfers heeft de NZa niet, zegt een woordvoerder desgevraagd. Er zijn alleen signalen uit het veld, bijvoorbeeld van huisartsen, die zeggen dat er meer vraag is naar de poh-ggz en dat de wachttijden oplopen.

De oorzaak daarvan ligt volgens de NZa in de toegenomen vraag naar psychische zorg door de coronacrisis. 'Daardoor lopen de wachttijden op, ook bij de poh-ggz', aldus de woordvoerder.

Bron: ANP / Nu.nl