Huisartsen vrezen dat Zilveren Kruis praktijkondersteuners 'onbetaalbaar' maakt

21-12-27-huisarts-praktijkondersteuner-zilveren-kruis-verzekeraar-budget-117776711_s.jpg

Honderden huisartsen die vallen onder zorgverzekeraar Zilveren Kruis vrezen dat ze binnenkort niet meer genoeg geld hebben voor hun praktijkondersteuners. Dat meldt de NOS. Door een nieuw financieringssysteem van Zilveren Kruis wordt met name de regisserende rol van deze ondersteuners bij de zorg voor chronisch zieken nauwelijks nog vergoed, vrezen de artsen. De verzekeraar zelf zegt juist te investeren in de huisartsenzorg en niet te bezuinigen.

Huisartsen noemen hun praktijkondersteuners graag de 'oliemannetjes van de zorg.' Deze op hbo-niveau opgeleide verpleegkundigen zijn de spin in het web bij het organiseren van de zorg voor mensen met bijvoorbeeld diabetes, astma of hart- en vaatziekten. Praktijkondersteuners regelen wijkverpleging of materiaal voor oudere patiënten die thuis moeten revalideren, en contacteren kwetsbare mensen om hen op te roepen voor controle. Zo werken ze aan preventie. 

Nieuw budget en declaratiesysteem van Zilveren Kruis

Het budget voor praktijkondersteuning wordt in 2022 veel kleiner bij Zilveren Kruis. Daarnaast moeten ondersteuners declaraties indienen per consult of verrichting, wat betekent dat er niet gedeclareerd mag worden voor taken zoals organiseren, bellen en overleggen. 

De NOS schrijft praktijkondersteuners elke dag acht uur lang minimaal twee patiënten per uur zien om rond te komen. Maar als iemand aan een chronische ziekte lijdt, kost de behandeling vaak meer tijd. De Landelijke Huisartsen Vereniging stelt dat het nieuwe systeem huisartsenpraktijken dwingt om te heroverwegen welke zorg praktijkondersteuners leveren. 'Dat geld gaat bepalen welke zorg je wel en niet kan leveren, dat is een erg ongezonde ontwikkeling,' zegt een woordvoerder. 

Zilveren Kruis reageert

Zilveren Kruis laat weten dat veel huisartsen schrokken toen ze een rekentool van de verzekeraar hadden ingevuld en een groot verlies aan inkomsten zagen. Echter, de rekentool is in veel gevallen onjuist ingevuld, stelt de verzekeraar, die tevens belooft om 'onbedoelde negatieve effecten' te zullen oplossen.

Bron: NOS, ANP