background branding

Nederlanders die veel zorg nodig hebben, kunnen zich nauwelijks verzekeren

241221 rekenmachine zorgverzekering.jpg

Mensen die in de loop van het jaar veel zorg nodig hebben, krijgen minder keuze uit zorgpolissen. Dit meldt Zeker.com. De vergelijkingssite kwam tot de conclusie dat de keuze uit polissen steeds geringer wordt.

Zeker.com stelde vast dat de keuze steeds slechter is geworden voor polissen met een brede dekking voor onder meer kosten van de fysiotherapeut, tandarts en alternatieve geneeswijzen. Daarnaast zijn de premies ook aanzienlijk gestegen.

'Voor mensen met veel fysiotherapiebehandelingen is het onbetaalbaar geworden'

Als je bijvoorbeeld veel behandelingen van een fysiotherapeut nodig hebt, dan heb je komend jaar nauwelijks nog keus. In 2016 waren er nog tien polissen met onbeperkte vergoeding, in 2022 is dat er nog maar één. Waar je in 2016 nog een gemiddelde premie van 80,63 euro per maand betaalde, betaal je komend jaar 127,42 euro per maand. Wat neerkomt op ruim 560 euro per jaar. 

Femke Koning van Zeker.com ziet ook dat de premies fors zijn gestegen. 'Voor mensen die veel fysiotherapiebehandelingen nodig hebben, is het onbetaalbaar geworden. Zeker nu er ook nog maar één online aanbieder is en je dus niet meer kunt kiezen. Dat is oneerlijk voor de mensen die vaak naar de fysiotherapeut toe moeten. Die betalen fors, zonder dat zij hier iets aan kunnen doen.'

Ook minder keuze voor vergoeding tandartskosten

Nederlanders die duizend euro of meer aan tandartskosten vergoed willen, hebben ook minder keuze. De vergelijkingssite berekende dat het scala aan polissen in drie jaar tijd met 32 procent is gedaald. Daarnaast is de gemiddelde premie in dezelfde periode met tien euro per maand gestegen.

Ook als je baat hebt bij alternatieve zorg, kun je uit steeds minder zorgpolissen kiezen. In 2017 had je nog de keuze uit zeven pakketten met een vergoeding van duizend euro of meer. In 2022 zijn er daar nog maar drie van over. Tevens wordt er alleen een deel van de rekening vergoed, wat overblijft moet de verzekerde zelf betalen.

'Mensen met de pech van veel behandelingen zijn ieder jaar meer geld kwijt'

Door de geslonken keuze en gestegen premies is de zorg voor veel Nederlanders onbetaalbaar geworden. Niet alleen de premies stijgen ieder jaar, de prijzen van behandelingen en medicijnen ook. 'Mensen die pech hebben en veel zorg nodig hebben, of dat nou de tandarts, chiropractor of fysiotherapeut is, zijn ieder jaar meer geld kwijt. Tot een punt dat het echt niet meer op te brengen is. 

De overheid moet hier nodig iets aan doen, anders zijn er over een paar jaar helemaal geen pakketten meer voor mensen met grote zorgbehoeften. Iedereen heeft recht op goede zorg en dat mag geen luxeproduct worden', aldus Femke Koning van Zeker.com.

De oorspronkelijke insteek van een verzekering -iedereen betaalt zijn premie en van de gezamenlijke spaarpot wordt de schade betaald- , lijkt hiermee ver te zoeken. Als je geen gebruik maakt van de zorg, betaal je alleen de zorgpremie. Als je veel gebruik maakt van de zorg, betaal je niet alleen de premie, maar ook het eigen risico, eigen bijdrage en mogelijk ook geld voor een consult. 

Tot 31 december kun je overstappen van zorgverzekeraar. Het opzeggen kan tot en met 31 december en een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan tot en met 31 januari 2022. 

Bron: Zeker.com